Lista neagră a UE provoacă indignare în Coreea de Sud

“Lista neagră” de la Bruxelles amenință relațiile Uniunii Europene cu un important partener comercial din Asia: pe lângă o serie de insule din Pacific și teritorii aflate sub controlul SUA, pe lista paradisurilor fiscale apare și Coreea de Sud.

Guvernul de la Seoul a contrzis includerea Coreei de Sud pe lista neagră a paradisurilor fiscale, întocmită de Uniunea Europeană, catalogând documentul ca fiind neconform cu standardele internaționale. Această decizie amenință suveranitatea fiscală a Coreei de Sud, declară ministrul de finanțe de la Seoul într-un interviu.

Miniștri de finanțe UE s-au reunit recent la Bruxelles pentru a întocmi o listă neagră a țărilor care ar trebui să se implice mai mult pentru o transparență fiscală și schimb de informații. Pe așa-numita listă neagră europeană sunt menționate în total 17 state, printre care Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Panama, Mongolia și zona economică chineză numită Macau.

După spusele ministrului francez de finanțe, Bruno Le Maire, aceste state iau suficiente măsuri pentru a combate evaziunea fiscală. Coreea de Sud deține începând cu anul 2011 un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. UE este a treia cea mai mare piață de export pentru Coreea de Sud.

Lista Uniunii Europene este rezultatul unor discuții îndelungate. Rezultatul prezentat recent nu este pe placul multor critici, pentru că de exemplu nu ia în considerare de nici un fel țările membre ale uniunii. Critici au venit chiar din partea Parlamentului European. “Dacă vrem să fim credibili, atunci nu putem să ne ocupăm doar de terți, trebuie luate în vizor și paradisurile fiscale din interiorul uniunii”, ar fi declarat europarlamentarul german Markus Ferber.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Schwar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 18