Lista neagra cu companiile corupte, care nu vor mai primi bani publici in Germania

Ministerul german al Economiei vrea sa creeze o baza de date nationala menita sa faciliteze blocarea acordarii de contracte federale, la nivel de land sau locale pentru companiile gasite vinovate de frauda si de alte incalcari ale legii, relateaza Reuters.

Proiectul de lege vazut de jurnalistii agentiei le cere companiilor gasite vinovate de incalcari importante ale legii sa nu incheie contracte cu Guvernul timp de cinci ani. In cazul companiilor vizate de condamnari mai putin importante, restrictia este pe o perioada de trei ani.

Si actuala legislatie impiedica, teoretic, firmele gasite vinovate de coruptie sau alte infractiuni sa obtina contracte cu statul, insa este dificil, de multe ori, pentru autoritatile din landuri sa stie daca o companie a avut probleme in alta regiune a tarii.

Noua baza de date nationala va fixa un prag de 30.000 de euro pentru contracte si 2.500 de euro pentru amenzi. Spalarea de bani, crearea de celule teroriste, rapirea si evaziunea fiscala vor fi criterii pentru excluderea automata de la contracte cu statul.

Incalcari ale legii privind salariul minim si ale altor norme de munca vor duce de asemenea, in anumite cazuri, la restrictii. Insa companiile vor avea sansa sa iasa de pe asa-numita “lista neagra” implementand controale interne si masuri de preventie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 30