LIVE UPDATE Atac la Munchen: Nouă persoane ucise, alte 21 rănite | Autorul atacului, un germano-iranian în vârstă de 18 ani din oraș, s-a sinucis

07222253207944464

UPDATE ORA 03:34 Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morți este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu “complet necunoscute”, a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

“Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen”, care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia “de multă vreme” în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă.

“Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute”, a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă.

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. “S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele”, a afirmat Hubertus Andrae.

Bilanțul atacului armat s-a stabilit la nouă persoane ucise de adolescent, plus autorul care s-a sinucis. Pe de altă parte, 21 de persoane au fost rănite, dintre care trei în stare foarte gravă, viața lor fiind în pericol, potrivit șefului poliției.

El a adăugat că printre răniți se află copii, iar printre cei decedați sunt “persoane tinere”, mai scrie AFP.

* UPDATE ORA 02:40 Atac la Munchen: Agresorul, “foarte probabil” singur, s-a sinucis (poliția)

Este “foarte probabil” că autorul atacului armat de la Munchen a fost singur și că s-a sinucis, a anunțat poliția locală sâmbătă dimineață, potrivit DPA.

We found a man, who killed him himself.
We assume, that he was the only shooter. #gunfire #munich

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016

* UPDATE ORA 02:48 Atac la Munchen: Transportul în comun a fost reluat

* UPDATE ORA 02:22 Atac la Munchen: Cel puțin zece persoane ucise, alte 21 rănite (poliția)

Cel puțin zece persoane au fost ucise într-un atac armat care a avut loc vineri după-amiază la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, landul german Bavaria, potrivit unui nou bilanț provizoriu, citat de AFP.

Poliția locală a anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost rănite, iar cei trei presupuși autori ai atacului sunt în continuare căutați de forțele de ordine.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al poliției a informat că un corp fără viață a fost găsit în apropierea scenei tragediei și că ar putea fi vorba despre unul dintre atacatori.

Până în prezent, forțele de ordine au vorbit despre “trei autori” ai atacului care au fugit și sunt căutați peste tot în Munchen.

Germania a activat importante efective ale poliției, printre care CSG 9, o unitate de intervenție a poliției, specializată în probleme de terorism.

* UPDATE ORA 01:58 Atac la Munchen: Poliția examinează un rucsac găsit lângă corpul unui posibil suspect

* UPDATE ORA 01:49 Atac la Munchen: Poliția germană a confiscat vehiculul atacatorului sau atacatorilor (presă)

Poliția din Munchen a confiscat vineri noaptea vehiculul atacatorului sau atacatorilor de la un centru comercial din capitala Bavariei (sudul Germaniei), a declarat un polițist aflat la fața locului pentru revista Focus Online, informează agenția Xinhua.

Mașina de culoare gri închis, de dimensiuni medii, a fost ridicată cu un vehicul de tractare, mai scrie agenția de presă chineză.

Agenția DPA relatează că geniștii examinează un rucsac găsit asupra cadavrului unui bărbat suspectat că a comis atacul armat din Munchen.

Cel puțin opt persoane au fost ucise în atacul armat de vineri după-amiază de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen.

* UPDATE ORA 01:43 Atac la Munchen: Austria își întărește măsurile de securitate

* UPDATE ORA 01:25 Atac la Munchen: Atacatorul a proferat insulte la adresa străinilor (martor)

* UPDATE ORA 01:08 Atac la Munchen: Trump consideră că intensificarea terorismului amenință toate popoarele civilizate

* UPDATE ORA 00:57 Atac la Munchen: Frank-Walter Steinmeier afirmă că motivele nu sunt clare, deocamdată

* UPDATE ORA 00:55 Atac la Munchen: Moscheile din oraș vor rămâne deschise pe timpul nopții

Wichtige Information zu #München: #OffeneTür für alle. Passt aufeinander auf! pic.twitter.com/CXk11MXJrR

— Islamische Zeitung (@izmedien) July 22, 2016

* UPDATE ORA 00:45 Raed Arafat: Este trist să vedem un nou atac împotriva nevinovaților, de data aceasta în Germania

* UPDATE ORA 00:45 Iohannis: Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc la München

* UPDATE ORA 00:44 Atac la Munchen: Poliția spune că nu este clar dacă atacatorii mai sunt în oraș sau la periferie

* UPDATE ORA 00:39 Atac la Munchen: Șeful de cabinet al cancelarului german nu poate confirma că este vorba despre terorism

* UPDATE ORA 00:20 Donald Tusk și Federica Mogherini spun că întreaga Europă este alături de Munchen

All of Europe now with #Munich

— Donald Tusk (@eucopresident) July 22, 2016

#Munich Our thoughts are with the victims, their families, and all German people. Europe stands united

— Federica Mogherini (@FedericaMog) July 22, 2016

* UPDATE ORA 00:15 MAE: Alertă de călătorie — incidente de securitate în Munchen

* UPDATE ORA 00:07 Atac la Munchen: Cel puțin nouă persoane ucise, printre care posibil un atacator (poliția)

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac armat care a avut loc vineri după-amiază la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, landul german Bavaria, potrivit unui nou bilanț provizoriu, citat de AFP.

“Din nefericire, deplângem moartea a opt persoane”, a scris poliția locală pe contul său de Twitter, în timp ce presupușii autori ai atacului — posibil în număr de trei — soldat și cu numeroși răniți sunt în continuare căutați de forțele de ordine.

Eine traurige Nachricht: Die Zahl der Toten steigt auf 8.#Schießerei #oez #münchen

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al poliției a informat că al nouălea corp fără viață a fost găsit în apropierea centrului comercial și că ar putea fi vorba despre unul dintre atacatori.

Până în prezent, forțele de ordine au vorbit despre “trei autori” ai atacului care au fugit și sunt căutați peste tot în Munchen.

Germania a activat importante efective ale poliției, printre care CSG 9, o unitate de intervenție a poliției, specializată în probleme de terorism.

* UPDATE ORA 23:56 MAE condamnă atacul de la Munchen

* UPDATE ORA 23: 46 Atac la Munchen: Facebook a activat funcția Safety Check

Safety — Check von Facebook: https://t.co/dwTcLyfEbg #münchen #schießerei #oez

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016

* UPDATE ORA 23:45 Atac la Munchen: Președintele german condamnă “atacul criminal”

* UPDATE ORA 23:43 Iohannis: Solidaritate cu Germania; gândurile mele sunt acum la familiile și apropiații victimelor de la Munchen

My thoughts are now w/ the families and all those close to the victims and injured of #Munich horrible attack. Solidarity w/Germany.

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 22, 2016

* UPDATE ORA 23:40 Atac la Munchen: Liderii politici internaționali urmăresc “îndeaproape” evoluția situației

* UPDATE ORA 23:35 Atac la Munchen: Vă rugăm nu faceți speculații, le cere poliția comentatorilor online

Please restrain any speculations — that would help us a lot! #München, #oez, #Schießerei

— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 22, 2016

* UPDATE ORA 23: 27 MAE: Condoleanțe în legătură cu victimele groaznicului atac de la Munchen

Deepest condoleances for the victims of the awful attack in #Munich. Our thoughts and prayers are with #German people.

— MFA Romania (@MAERomania) July 22, 2016

* UPDATE ORA 23:24 Atac la Munchen: Germania activează unitatea antiterorism

Germania a activat unitatea antiterorism CSG 9 după atacul armat de vineri de la un centru comercial din Munchen, în care cel puțin șase persoane au fost ucise și multe altele sunt rănite, relatează DPA.

Potrivit postul german NTV orașul Munchen este în stare de urgență. Poliția din Munchen face apel la populație să evite locurile aglomerate.

Cei trei indivizi care au comis atacul armat sunt încă în libertate, deși sunt căutați de mai multe ore de poliție.

* UPDATE ORA 23:02 Atac la Munchen: Granița cehă ‘va fi întărită’, anunță ministrul de interne de la Praga

* UPDATE ORA 22:57 Atac la Munchen: Guvernul german a convocat o reuniune de urgență

* UPDATE ORA 22:49 Atac la Munchen: Nu există indicii ale unui atac terorist islamist (purtător de cuvânt al poliției)

Nu există indicii ale unui atac terorist islamist, a declarat vineri un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, după atacul armat care a avut loc în aceeași zi într-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria, Munchen, soldat cu șase morți și numeroși răniți, informează Reuters.

Acesta a mai spus că ancheta este într-un stadiu incipient și că poliția evaluează înregistrările video de la mall și a atras atenția că “există atacatori care încearcă să fugă și care sunt periculoși”. Potrivit declarațiilor sale, în prezent au loc operațiuni de căutare a atacatorilor într-un perimetru amplu.

DPA a transmis că serviciile de pompieri și de urgență din Munchen au lansat o “operațiune majoră”. “Tot ceea ce avem la dispoziție se află la fața locului”, a declarat un purtător de cuvânt de la departamentul de pompieri din oraș, care a adăugat că niciun angajat nu a fost rănit până acum.

* UPDATE ORA 22:34 Atac la Munchen: Obama promite să acorde sprijin, Hollande îi adresează lui Merkel ‘un mesaj personal de susținere’

* UPDATE ORA 22:23 Atac la Munchen: Simpatizanți ai SI își exprimă bucuria pe rețelele de socializare

* UPDATE ORA 22:15 Atac la Munchen: Poliția le cere șoferilor să evite autostrăzile din jurul orașului

Poliția din landul Bavaria (sud-estul Germaniei) le cere șoferilor să evite autostrăzile din jurul orașului Munchen după atacul de vineri seară de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din oraș, a transmis postul de radio din Bavaria, citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, numeroase autostrăzi din nordul Munchenului au fost blocate, iar elicoptere care asigură patrularea frontierelor germane sunt în drum spre oraș.

Totodată, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen a declarat că suspiciunea de “atac terorist” are la bază declarațiile martorilor oculari. Acesta a avertizat că atacatorii sunt în continuare în libertate și a adăugat că deocamdată numărul celor care au murit sau au fost răniți în atacuri este deocamdată neclar.

* UPDATE ORA 21:54 Atac armat la Munchen: Cel puțin șase morți și mai mulți răniți

Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis “cel puțin șase morți” și “mai mulți răniți” în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

Poliția informează că potrivit martorilor ar exista trei atacatori cu carabine.

De asemenea, poliția a anunțat că suspectează un atac terorist și autoritățile au instituit “starea specială” cerându-le oamenilor să rămână în locuințe. În același timp, gara centrală din Munchen a fost evacuată pentru o operațiune a poliției și transportul subteran și de suprafață a fost suspendat.

Postul german BR relatează că șase oameni și-au piedut viața în atac și că mulți alții au fost răniți în atacul din centrul comercial. Anterior s-a difuzat o informație conform căreia Ministerul de interne bavarez ar fi confirmat moartea a trei oameni, dar ulterior acesta a infirmat că a difuzat o astfel de informație.

“Primele informații privind atacul au venit la ora 18.00 locală, iar focul a fost deschis într-un McDonald’s din centrul comercial. Încă există oameni în centrul comercial. Încercăm să scoatem oamenii afară și să avem grijă de ei”, a spus un purtător de cuvânt al poliției.

Poliția a postat pe Facebook că martorii susțin că au existat trei atacatori înarmați și că s-a tras și pe străzile Hanauer și Ries, pe lângă centrul comercial în care a început atacul.

* UPDATE ORA 21:49 Atac la Munchen:Ministrul de interne german, în avion în drum spre SUA, în vacanță, nu a fost informat (surse guvernamentale)

Surse din guvernul german au declarat vineri că ministrul de interne Thomas de Maiziere, aflat în avion în drum spre SUA, unde urma să-și petreacă vacanța, nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen și nu este clar dacă acesta se va întoarce în Germania, transmite Reuters.

Totodată, potrivit agenției de presă britanice, surse din domeniul securității de la Berlin au declarat că au fost cel puțin doi atacatori la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen.

Pe de altă parte, BBC transmite că locuitorii din Munchen își deschid ușile pentru oamenii aflați în dificultate și pentru cei blocați în oraș din cauza atacului. Aceștia folosesc hashtagul #OffeneTür (#ușădeschisă) pe conturile de social media pentru a-i informa pe oameni încotro să se îndrepte.

În același timp, șoferii de taxi au fost avertizați să nu ia clienți din zona adiacentă Stachus, cunoscută și sub numele de Karlsplatz.

* UPDATE ORA 21: 30 Atac la Munchen:Poliția anunță că suspectează că a fost vorba de un atac terorist și anunță ‘o amenințare teroristă acută’

Poliția a anunțat că suspectează că atacul de vineri seară, de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, este un atac terorist, transmite Reuters.

Potrivit DPA, opinia este împărtășită și de experți în securitate.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că martorii au văzut trei atacatori cu carabine și a adăugat că motivele atacatorilor nu sunt deocamdată cunoscute, transmite Reuters. Totodată, poliția din Munchen le-a cerut oamenilor să se abțină de la a distribui fotografii cu dispozitivul de poliție de la locul atacului.

Totodată, potrivit DPA, autoritățile din Munchen au declarat “stare specială” din cauza atacului din oraș, cerându-le oamenilor să stea în case. Potrivit unei declarații oficiale, poliția din Munchen vorbește de “o amenințare teroristă acută” în oraș.

Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis “cel puțin șase morți” și “mai mulți răniți” în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

* UPDATE ORA 21:23 Atac armat la Munchen: Gara centrală este evacuată; transportul de suprafață, suspendat

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunțat evacuarea principalei gări din Munchen pentru o operațiune a poliției după atacul armat de la complexul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen soldat cu mai mulți morți și răniți și în care, potrivit poliției, au fost implicați trei atacatori, relatează DPA.

“Circulația trenurilor a fost complet oprită”, a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcțiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraș.

Operatorul public de transport MVG a anunțat că tot transportul subteran, dar și cel cu tramvaie și autobuze a fost suspendat, la ordinul poliției.

În același timp, departamentul de pompieri a anunțat că din informațiile pe care le deține nu s-au tras focuri de armă pe strada Stachus din centrul Munchenului, unde DPA relata anterior că populația s-a adunat și că s-au produs scene de panică.

De asemenea, poliția din Munchen susține că suspectează că atacul de la centrul comercial din Munchen a fost unul terorist, iar autoritățile au decretat “stare specială”, cerându-le oamenilor să rămână în propriile locuințe.

* UPDATE ORA 21:14 Atac armat la Munchen: Trei persoane înarmate ar fi fost implicate

Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Facebook că martorii oculari au semnalat trei persoane înarmate care ar fi fost implicate în atacul de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic, relatează Reuters.

Potrivit unor martori oculari, pe lângă centrul comercial Olympia, s-ar fi tras focuri de armă pe străzile Hanauer și Ries.

Poliția cere populației să rămână acasă sau să caute adăpost în clădirile din apropiere.

O sursă din poliție citată de AFP invocă un bilanț de “probabil șase morți” și mai mulți răniți. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Bavaria a infirmat că instituția pe care o reprezintă ar fi confirmat moartea a trei persoane în atacul armat.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. “Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metrou.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat.

* UPDATE ORA 21.02 Atac armat la Munchen: Ministerul de Interne din Bavaria confirmă moartea a trei persoane

Ministerul de Interne al landului german Bavaria confirmă moartea a trei persoane în atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, relatează Reuters.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. “Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el. * UPDATE ORA 20.44 Atac armat la Munchen: Media germane avansează un bilanț de până la 15 morți; Poliția crede că există mai mulți atacatori

Atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, soldat cu până la 15 morți potrivit media, ar fi comis de mai mult de o persoană, informează poliția, care anunță că nimeni nu a fost încă arestat, relatează Reuters.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann. Nu este clar dacă au existat unul sau mai mulți atacatori.

O purtătoare de cuvânt a poliției locale a spus că există mai mulți morți și răniți, evitând să furnizeze un bilanț al victimelor. Ea a precizat că în opinia poliției este implicat mai mult de un singur atacator.

Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Twitter că are “în acest moment o intervenție polițienească importantă într-un centru comercial”, cerând populației să nu se deplaseze “în zonă”.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metro.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat. De asemenea, relatează Reuters citând NTV, forțele speciale au ajuns la complexul comercial în care a avut loc atacul și unde operațiunea de evacuare continuă.

* UPDATE 19.47 Germania: Mai mulți morți într-un incident armat dintr-un centru comercial din Munchen

Mai mulți oameni au murit în urma unui incident armat de vineri seară dintr-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei, relatează Reuters, citând media germane.

Potrivit DPA, un purtător de cuvânt al poliției a declarat că în incidentul armat s-ar fi înregistrat răniți și “posibil morți”. Conform AFP, care citează o sursă din poliția germană, bilanțul incidentului ar fi de un mort și zece răniți.

Süddeutsche Zeitung (SZ) scrie că mai mulți oameni au fost uciși într-un atac armat și că poliția răspunde printr-o operațiune de amploare.

Conform autorităților, ar fi vorba despre un singur om înarmat implicat în atac.

SZ scrie că este în legătură cu angajați din centrul comercial care sunt nevoiți să se ascundă în propriile magazine. Mai multe persoane au postat pe social media imagini cu elicoptere ale poliției în zonă, relatează thelocal.de.

* ORA 19.41 Împușcături într-un centru comercial din Munchen
Focuri de armă au fost auzite vineri seară într-un centru comercial din Munchen, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei, relatează Reuters. Deocamdată nu există informații despre autori sau eventuali răniți.

AGERPRES/(AS — editori: Florin Ștefan, Tudor Martalogu, Gabriela Ionescu, Alic Mîrza, editori online: Simona Aruștei, Ada Vîlceanu)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =