Locuință pe roți complet electrică

La salonul de rulote de la Düsseldorf brandul Dethleffs prezintă o rulotă complet electrică. Producătorul din Allgäu face o muncă de pionierat, chiar dacă acest vehicul cu celule solare denumit “e.home” este deocamdată doar un vehicul-concept.

Nici un vizitator al salonului de rulote de la Düsseldorf nu a trecut impasibil pe lângă aceste model ce locuință mobilă. Modelul Alkoven de la standul Dethleffs iese în evidență din totalul celor 2100 de vehicule expuse, pentru că este, mai mult sau mai puțin, complet echipat cu celule solare subțiri. 31 de metri pătrați din această folie solară specială ne sugerează deja unde va merge acest concept: aceasta este practic prima locuință mobilă care se deplasează într-o manieră complet electrică.

E.home-ul de la Dethleffs este totuși un vehicul conceptual și cel puțin în prezent, este singurul de acest fel din domeniu. Dethleffs prestează astfel o muncă de pionierat în domeniul electromobilității. Administratorul companiei, Alexander Leopold, este sigur de faptul că prin transformarea sa într-un sistem de rulare complet electric vor apărea noi provocări dar și oportunități. Mobilitatea electrică va fi însoțită de o schimbare fundamentală în utilizarea locuințelor mobile.

Logic ar fi să lipsească orice altă formă de energie de care ocupanții rulotei să se poată folosi în activitățile acestora. Acest lucru înseamnă că toate funcțiile din spațiul de locuit să fie deservite cu ajutorul energiei electrice, în loc de gaze naturale. De aceea au fost interconectate celule solare cu suprafață mare, care pot să genereze energie cu o performanță de aproximativ 3000 de wați. Sau plăcile de păstrare latentă a căldurii, montate în diferite locuri pe vehicul. Acestea sunt capabile să înmagazineze căldura mediului exterior atunci când aceasta depășește 26 de grade Celsius și să o cedeze apoi în mod treptat când temperatura scade seara sub acest prag. S-au adăugat și elemente de încălzire în suprafețe din podea, pereți și mobilier, care încălzesc interiorul prin intermediul surselor de căldură în infraroșu – acestea ar trebui să fie de asemenea foarte eficiente și să creeze un sentiment plăcut și comfortabil de căldură.

http://www.n-tv.de/auto/Das-rein-elektrische-Wohnmobil-article20005707.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − = 31