Locuitorii din Ciudad de Mexico au beneficiat de un sistem de alertare generalizat după seismul cu magnitudinea 8,2

Seismul cu magnitudinea 8,2 care a lovit în noaptea de joi spre vineri coasta pacifică a Mexicului a declanșat imediat o alertă sonoră difuzată în întreaga capitală Ciudad de Mexico, relatează AFP.

Alertați de cele 8.200 de megafoane instalate în capitală, cei circa 20 de milioane de locuitori au ieșit în masă pe străzi, în mare grabă și în multe cazuri în pijamale.

De două decenii, asociația CIRES furnizează orașului un sistem de alertă care funcționează datorită a circa o sută de senzori plasați de-a lungul coastei Pacificului, unde riscul de seism este cel mai mare.

Poate dura un minut până când undele seismice ating capitala, când seismul se produce la sute de kilometri distanță, dar pagubele pot fi considerabile pentru că metropola este construită pe solul foarte instabil al unui fost lac.

Odată seismul detectat, sistemul lansează o undă radio care declanșează alarmele în școli, ministere și unele birouri, întrerupând automat emisiunile radio.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au atunci cel mult un minut pentru a reacționa și a ieși din imobilele în care se află înainte ca acestea să înceapă să trepideze.

O astfel de tehnologie nu era disponibilă la momentul seismului de la 19 septembrie 1985, când și-au pierdut viața peste 10.000 de persoane.

Instalate într-o casă veche cu trei etaje, serverele acestei asociații monitorizează fiecare vibrație a solului care va declanșa automat alarmele. Pe un ecran al CIRES, tehnicienii pot supraveghea în timp real diferiții senzori, reprezentați prin diode luminoase.

De la lansarea sistemului în 1993, CIRES a lansat peste 60 de alerte pentru seisme de magnitudine cel puțin 6.

Totuși, o alarmă nu reprezintă o garanție absolută, în special dacă se declanșează în toiul nopții, într-un moment în care populația este adormită.

În noaptea de joi spre vineri, cutremurul s-a produs târziu, dar populația era în mare parte încă trează.

Tehnologia alertării prin smartphone și-a făcut și ea apariția în Mexic de câțiva ani, permițându-le locuitorilor să primească alerte prin intermediul unor aplicații ca SkyAlert sau Alerta Sismica DF.

La două secunde după declanșarea unui seism, SkyAlert trimite un semnal telefoanelor mobile care transmit mesajul “alertă seismică”.

Aplicația, lansată în 2013, era inițial conectată la sistemul CIRES, dar fondatorul său Alejandro Cantu, în vârstă de circa 30 de ani, a instalat între timp propriii săi senzori, aduși din Japonia, de-a lungul coastei Mexicului de la Pacific.

Aplicația a devenit rapid populară și versiunea sa gratuită număra peste trei milioane de utilizatori în 2015. O versiune cu plată a fost apoi lansată, permițând personalizarea alertelor.

Pentru a-și avertiza utilizatorii, aplicația utilizează o rețea de mare debit în locul liniilor telefonice, care potrivit fondatorului său i-ar garanta fiabilitatea.

De data aceasta totuși, când s-a produs cel mai puternic seism din Mexic din ultimul secol, aplicația SkyAlert a rămas cu desăvârșire mută, comentează AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =