Logica unui Grexit imediat

3qeh0433

Logica unui  Grexit imediat

Șeful institutului Ifo, Hans-Werner Sinn, cere BCE să oprească furnizarea de credite de urgență pentru Grecia. Grecia trebuie să revină înapoi la moneda sa națională, drahma. Împrumuturile germane de asistență sunt pierdute definitiv.

Șeful institutului Ifo, Hans-Werner Sinn, a apelat la Banca Central Europeană pentru ca aceasta să stopeze imediat creditele de urgență către Grecia. Fondul de salvare EFSF a explicat vineri în mod formal faptul că Grecia este insolventă și nu îi vor mai fi acordați alți bani sub formă de ajutor. Sinn a declarat pentru n-tv că BCE să nu considere că este în vreun fel normal să mai pună la dispoziție credite pentru ajutorarea Greciei, precum a făcut-o deja în sumă de 90 de miliarde de euro.

Grecia trebuie acum să se întoarcă la drahmă. Dacă nu vor mai fi ajutați cu fonduri suplimentare, atunci aceasta este singura modalitate. Toate bilanțurile și contractele trebuie acum negociate în drahme. Atunci băncile vor fi fin nou solvente. Drahma se va deprecia și asta are avantajul că după un an sau doi economia greacă va reveni pe linia de plutire.

Pentru Germania acest lucru înseamnă că împrumuturile acordate Greciei sunt pierdute. Banii nu vor mai fi rambursați, spune Sinn. Banii sunt pierduți, iar dacă Grecia păstrează euro, va avea mereu nevoie de noi lichidități și astfel suma datoriilor nu va face decât să sporească. Dacă Grecia iese, există pentru o parte din creditori o șansă mică ca o parte din datorii să fie rambursate, pentru că ieșirea se traduce în devalorizarea drahmei. Odată cu devalorizarea ei vor obține un excedent comercial și atunci se poate efectua rambursarea netă a împrumuturilor externe.

Duminică grecii s-au pronunțat în cadrul unui referendum împotriva ultimei oferte, care între timp a fost și retrasă de către creditori. Astfel, în prezent nu este clar în ce mod vor continua negocierile dintre Grecia și restul zonei euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Sinn-will-sofortigen-Grexit-article15450481.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 8 =