Londra în top trei al deținerilor de aur, după SUA și India

London Bullion Market Association (LBMA), asociația care urmărește evoluția pieței metalelor prețioase, a dezvăluit cât de mult aur este depozitat în Londra, oraș care se alătură astfel listei celor mai mari deținători de metal galben din lume, transmite Bloomberg.

Londra deține aproximativ 596.000 de lingouri de aur, adică 7.449 tone, fiind depășită doar de SUA și India.

Majoritatea aurului din Londra este depozitat la Banca Angliei, restul în seifuri private, inclusiv cele operate de băncile HSBC Holdings Plc și JPMorgan Chase & Co.

Conform datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), cererea mondială de aur a coborât cu 14% în primul semestru din 2017, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative a achizițiilor de metal galben din partea fondurilor tranzacționabile pe bursă (exchange traded funds-ETF).

De asemenea, achizițiile de aur ale băncilor centrale au scăzut și ele în prima jumătate a anului, în schimb au crescut achizițiile de aur pentru bijuterii grație unei cereri puternice venite din India și Turcia, a precizat WGC.

În total, cererea globală de aur în perioada ianuarie-iunie 2017 a fost de 2.004 tone, în scădere față de 2.138,7 tone în perioada similară a anului trecut. În ceea ce privește trimestrul al doilea, cererea mondială de aur a fost de 953 tone, cel mai scăzut rezultat trimestrial din ultimii doi ani.

“În acest an, cererea de aur este mai echilibrată. Dacă anul trecut am avut intrări mari din partea fondurilor ETF, piața fizică de aur pentru bijuterii, lingouri și monede a coborât la minime multianuale”, a declarat directorul de studii de piață de la WGC, Alistair Hewitt.

În prima jumătate a acestui an, băncile centrale din întreaga lume au achiziționat 177 de tone de aur, cu doar 3% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, investițiile în lingouri și monede de aur au crescut cu 11% în primul semestru, până la 532 de tone, la fel ca și achizițiile de aur pentru bijuterii, până la 481 de tone.

În schimb, în condițiile în care prețurile la aur au crescut cu doar 8% în primul semestru, fondurile de tip ETF au achiziționat doar 56 de tone de aur în al doilea trimestru, în scădere cu 76% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce a dus totalul achizițiilor în primul semestru la 167,9 tone.

Alistair Hewitt a estimat că pe ansamblul acestui an băncile centrale vor achiziționa 350-450 de tone de aur, iar cererea totală anuală va fi de aproximativ 4.200-4.300 de tone, adică ușor sub cantitatea de 4.337,5 tone achiziționată în 2016, când a fost atins cel mai ridicat nivel anual de după 2013.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruștei)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 2