Londra se teme de exodul companiilor

03df93c426b7a878eea9143223a34a79

După decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, Londra se teme pentru poziția sa de centru financiar. Primarul Sadiq Khan emite în consecință un apel către companii. Dar primele bănci acționează deja, iar Frankfurt se pregătește pentru a oferi locuri suplimentare de muncă.

După votul privind menținerea Marii Britanii în Uniunea Europeană primarul Londrei, Sadiq Khan apelează la lumea companiilor, pentru ca acestea să nu întoarcă spatele orașului său. Londra rămâne “cel mai bun loc din lume pentru a face afaceri”, explică Khan. Companiile nu trebuie să intre în panică.

În același timp Khan, care a militat vehement pentru rămânerea în uniune, cere ca Marea Britanie să facă în continuare parte din piața europeană comună. “Să parăsești o piață comună cu 500 de milioane de oameni și toate avantajele liberului schimb ar fi o greșeală”, consideră acesta. Prin acest punct el vrea să pună presiune pe guvernul britanic.

Orașul Londra trebuie să aibe un cuvânt de spus în negocierile guvernului cu Uniunea Europeană, împreună cu guvernele locale din Irlanda de Nord și Scoția. În ambele regiuni și în capitală a existat o majoritate incontenstabilă în favoarea rămânerii în uniune.

Cu toate acestea, marea bancă americană JPMorgan este pregătită să retragă din Marea Britanie o parte din cei 16.000 de angajați ai lor. Este posibil să fie necesare modificări ale structurii forței de muncă din sectorul operațional, se spune în continuare într-un comunicat intern, citează agenția de știri AFP. Banca își va mai păstra însă o prezență puternică în Marea Britanie. Directorul companiei, Jamie Dimon, a explicat încă înainte de referendum că este posibil să fie reduse 1000 până la 4000 de locuri de muncă.

Postul britanic BBC a anunțat că banca Morgan Stanley a început deja să mute 2000 de angajați către Dublin sau Frankfurt. Directorul băncii, Colm Kelleher, a descris evenimentul Brexit ca fiind cel mai important eveniment de după Al Doilea Război Mondial.

Posibilă scădere a importanței London City ca centru financiar produce entuziasm și sentimente amestecate în Frankfurt am Main. Thomas Schlüter, purtător de cuvânt al Asociației Federale al Băncilor Germane spune că, bineînțeles, decizia britanicilor aduce speranțe pentru creșterea importanței metropolei Frankfurt pe piața financiară.

Dar nu există, cu toate acestea, motive de sărbătoare, pentru că micșorarea Uniunii Europene va costa mai mult pentru jucătorii din domeniu decât posibilele câștiguri de la Frankfurt. Schlüter a declarat că este o zi neagră pentru toată Europa, oricum am pune problema Brexit-ului.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/London-fuerchtet-Abwanderung-von-Firmen-article18037366.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − = 79