Londra va respecta drepturile europenilor după Brexit

Marea Britanie va încerca să respecte, după lansarea procedurii de separare de Uniunea Europeană, drepturile celor circa trei milioane de cetățeni ai celorlalte 27 de state membre, care trăiesc pe teritoriul său, a dat asigurări vineri ministrul britanic pentru Brexit, informează AFP.

‘Însă aceasta este ceva ce trebuie convenit între noi, toate cele 28’ de țări membre ale UE, a adăugat ministrul britanic.

La rândul său, premierul slovac a estimat că ‘diavolul se ascunde în continuare în detaliile’ negocierilor.

Soarta celor circa trei milioane de europeni care locuiesc în Marea Britanie se află în centrul procedurii lansate de parlamentul britanic pentru declanșarea Brexit-ului. Majoritatea dintre ei vin din țările Europei de Est, cum este Slovacia, dar mai ales din Polonia, și cer ca drepturile lor să fie protejate în pofida Brexit-ului.

Miercuri, Camera Lorzilor a parlamentului britanic a aprobat un amendament la proiectul de lege privind Brexit, destinat în mod concret protejării drepturilor cetățenilor din UE, frânând astfel calendarul guvernului conservator condus de Theresa May. Textul va trebui să treacă și prin Camera Comunelor.

Însă această amânare nu pune în discuție proiectul de lege ce autorizează activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, pe care May intenționează să-l declanșeze înainte de sfârșitul lui martie, termen pe care David Davis l-a confirmat vineri la Bratislava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 2 =