Lumea reală a început să aibă un alter ego în lumea virtuală; trebuie să învățăm să trăim în mediul online

Toate lucrurile din lumea reală au început să aibă un alter ego în lumea virtuală, iar noi trebuie să învățăm să trăim în acest spațiu, a susținut, marți, în cadrul unei conferințe de specialitate, Toma Cîmpeanu, director general al Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).

“Un subiect deosebit al acestor vremuri este cum ne apărăm de atacurile cibernetice, o temă dezbătută destul de puțin în ultima perioadă. Dacă ne uităm în ultimii ani, vedem că Internetul a evoluat, creându-se această lume virtuală, care ne face să stăm cu ochii pe un ecran ore întregi, fie că este un telefon sau laptop, fie că vorbim despre Smart TV. Pentru că s-a dezvoltat această lume virtuală, au apărut și cei care au interese să se promoveze prin aceste canale, dar este și un mediu bun pentru infractorii cibernetici. Noi trebuie să ne ferim de aceștia din urmă. Toate lucrurile din lumea reală au început să aibă un alter ego în lumea virtuală și trebuie să învățăm să trăim și în această lume”, a menționat Cîmpeanu.

Recent, unul dintre specialiștii Kaspersky Lab a declarat că România se situează în categoria de risc mediu în ierarhia mondială a atacurilor cibernetice, în timp ce instituțiile guvernamentale sunt vulnerabile mai ales din cauza sistemelor învechite pe care le folosesc.

“Una dintre cele mai importante amenințări ale anului trecut au fost programele ransomware, care au afectat atât utilizatorii individuali, cât și firmele mici și mijlocii — care sunt majoritare în România — și instituțiile. Problema este cu atât mai serioasă la IMM-uri, cu cât ele nu au o politică foarte clară de securitate, nici bugete dedicate, spre deosebire de companiile mari. Instituțiile guvernamentale sunt vulnerabile mai ales din cauza sistemelor învechite pe care le folosesc. Dacă pregătirea specialiștilor reprezintă, de regulă, un plus, la capitolul programe folosite, multe dintre ele nu stau foarte bine (…) România se situează în categoria de risc mediu. La nivel mondial, printre țările cele mai expuse la atacuri cibernetice se numără fostele republici sovietice — Rusia, Ucraina, Belarus sau Republica Moldova — dar și țări că Brazilia, Thailanda, Vietnam sau Emiratele Arabe Unite. Pentru ca mediul online să fie mai sigur pentru utilizatori, ar trebui că tot mai mulți dintre aceștia să conștientizeze amenințările din spațiul virtual și să acționeze în consecință”, a spus Ștefan Tănase, senior security researcher Kaspersky Lab.

O cercetare Kaspersky Lab, publicată în luna martie, arăta că trei sferturi dintre cele mai noi programe crypto-ransomware (75%), descoperite de către experții companiei, în 2016, au fost dezvoltate de către infractori cibernetici de limbă rusă. Numai anul trecut, peste 1.445.000 de utilizatori de pe glob (inclusiv companii) au fost atacați cu acest tip de malware, arată datele oficiale.

Programele crypto-ransomware reprezintă un malware care criptează documentele victimelor și solicită o răscumpărare în schimbul decriptării datelor.

Oficiali din administrația publică, reprezentanți ai Poliției Române și ai furnizorilor de soluții de specialitate din IT și securitate participă, marți, în cadrul conferinței cu tema ‘Cum ne protejăm de criminalitatea cibernetică?’, organizată la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 47 = 49