Lumina verde ajută împotriva migrenelor

imago65752558h

Persoanele care suferă de pe urma migrenelor reacționează de obicei printr-o mare sensibilitate la lumină și se retrag în colțuri întunecate. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate culorile: potrivit unui studiu american, lumina verde poate ușura durerea. O descoperire surprinzătoare, spun experții germani.

În cazul pacienților care suferă de atacuri prin migrene, ei reacționează cel mai bine la culoarea verde decât la oricare alta. Un studiu american arată faptul că lumina verde ameliorează cel mai bine durerea în cazul pacienților ce suferă de migrene. Acest lucru a fost raportat de o echipă a lui Rami Burstein de la Harvard Medical School din Boston (Massachussetts) în publicația de profil “Brain”. Experții germani vorbesc despre o descoperire surprinzătoare, speranțele pentru o utilizare terapeutică sunt însă premature.

În Germania circa 10-15% din populație suferă de pe urma migrenelor, doamnele mai mult ca bărbații. În cazul unui atac cu dureri puternice de cap, marea majoritate (80%) reacționează prin sensibilitate la lumină. Această fobie față de lumină nu este la fel de grea ca și durerea de cap în sine, dar incapacitatea de a tolera lumina este foarte restrictivă, spune Burstein. Mulți pacienți ce suferă de aceste probleme caută întunericul și se izolează de muncă, familie și activitățile de zi cu zi.

Într-o a doua încercare cercetătorii au măsurat puterea semnalului electric din retină și din cortexul cerebral. De fapt cele mai puternice semnale din ambele regiuni au fost declanșate de lumina albastră și roșie, iar cele mai slabe de lumina verde.

În al treilea pas oamenii de știință au testat activitatea celulelor nervoase din creierul șoarecilor în regiunea talamusului, care este implicată în transmiterea durerii la cortex. Neuronii de acolo au reacționat la lumina verde mai slab decât la alte culori. Rezultatele sugerează că fobia de lumină este creată la nivelul retinei în momentul apariției migrenelor și este apoi transmisă către talamus, dar nu către cortex, scrie echipa. Care diferă semnificativ de ipotezele formulate anterior.

Filtrarea undelor luminoase în afară de cele corspunzătoare culorii verzi se poate dovedi avantajoasa pentru îmbunătățirea fobiei luminoase și chiar ameliorarea durerilor de cap. Burstein explică de asemenea că el speră ca pacienții să poată profita cât mai curând de rezultatele acestui studiu. Astfel s-ar putea dezvolta surse de lumină, care să emită doar lumină verde sau să se dezvolte ochelari cu lentile care să filtreze restul frecvențelor luminoase.

http://www.n-tv.de/wissen/Gruenes-Licht-hilft-bei-Migraene-article17726061.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 85