Luna este mai bătrână decât se credea

1212f6f9d1f929d20bd04cddc535b7cc

Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că Luna, satelitul natural al Pământului, este rezultatul unui impact puternic dintre un corp ceresc de mari dimensiuni și planeta noastră de acum multe milioane de ani. Este greu de determinat însă vârsta ei exactă. Mostrele de rocă au relevat faptul că vârsta ei ar putea fi mai mare cu 40-140 de milioane de ani decât se credea anterior.

Luna este posibil să fie semnificativ mai bătrână decât se credea anterior. Acest lucru reiese dintr-o nouă analiză a mostrelor de rocă preluate cu ocazia misiunii Apollo 14. Rocile s-au format în perioada primelor 60 de milioane de ani după formarea sistemului nostru solar, raportează cercetătorii din echipa lui Melanie Barboni de la University of California, Los Angeles, pentru revista de specialitate, Science Advances. Perioada este cu 40-140 de milioane de ani mai devreme decât arătau estimările anterioare.

Majoritatea cercetătorilor presupun că luna este rezultatul unei coliziuni de dimensiuni gigantice dintre un corp ceresc masiv și planeta noastră când era încă tânără. Alternativ satelitul s-ar fi putut forma din resturi ale unor coliziuni succesive. Acest scenariu a fost deja studiat cu atenție de cercetători israelieni ce au utilizat calcule detaliate.

Vârsta exactă a Lunii este greu de estimat. Echipa din jurul lui Melanie Barboni a cercetat opt fragmente de zircon, care au fost aduse pe Pământ cu ocazia misiunii Apollo-14 lansată de NASA în anul 1971.

Zirkonul este considerat a fi unul dintre cele mai vechi minerale din scoarța Lunii și a Pământului. Procedurile de datare cu uraniu și hafniu au arătat în mod constat o vârstă de 4,51 miliarde de ani pentru mostrele din misiunea Apollo-14, cu o marjă de eroare de plus sau minus 10 milioane de ani.

http://www.n-tv.de/wissen/Mond-Millionen-Jahre-aelter-als-gedacht-article19544116.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 5