Lupta împotriva fumătorilor are urmări sângeroase

7328571

Cine trăiește în Noua Zeelandă și dorește să fumeze trebuie să fie ori bogat, ori foarte disperat. Acolo un fumător poate scoate din buzunar echivalentul a până la 30 de euro pentru un mic pachet de tutun. Dar planurile guvernului nu funcționează. În loc să se lase de fumat, oamenii procedează altfel.

La începutul lunii ianuarie guvernul neozeelandez a majorat taxele pe produse de tutun cu zece procente pentru al patrulea an consecutiv, depășind în același timp Australia ca și cea mai scumpă țară din lume pentru fumători. În medie, un mic pachet cu 30 de grame de tutun costă între 46,5 și 50 de dolari neozeelandezi, deci echivalentul aproximativ a 30 de euro. În Germania, altă țară cunoscută pentru adversitatea față de obiceiul fumatului, un fumător ar putea cumpăra de aceeași bani circa șase pachete de tutun pentru rulat. Nu e oare motivul perfect pentru a te lăsa? Pentru că oamenii continuă să fie oameni, în Noua Zeelandă a apărut recent o nouă meserie: hoțul profesional de țigări.

Zece cazuri de benzinării jefuite au fost semnalate în doar câteva săptămâni în regiunea Manukau, din sudul capitalei Auckland. O cifră enormă pentru o țară de altfel foarte liniștită. Ziarele sunt pline de rapoarte ale unor raiduri tot mai violente, iar tema a devenit între timp un adevărat subiect de politică. Modul de operare al prădătorilor este aproape de fiecare dată același: ei pătrund în benzinării în echipe de câte doi sau trei oameni mascați și atacă casierul cu o rangă sau cheie mai lungă, iau cheia de la dulapul cu țigări din buzunarul persoanei lipsite de cunoștință și pleacă cu tot ce găsesc acolo. Aceștia lasă de cele mai multe ori casele de marcat neatinse.

Purtătoarea de cuvânt a poliției din Manukau, Karen Bright, a declarat că se știe deja că furtul de țigări este elementul central al acestui tip de atac, care apoi urmează să fie vândute mai avantajos pe piața neagră. Țigările ajung pe piață însă doar relativ mai ieftine, pentru că, chiar și pe piața neagră un pachet de tutun tot mai ajunge să coste 25 de dolari neozeelandezi. Criminalii își oferă apoi marfa prin intermediul forumurilor de pe internet sau doar în cercul lor de cunoștințe. Traficanții profesioniști apelează la site-uri din zona “Deep Web”.

http://www.n-tv.de/panorama/Anti-Raucher-Kampf-hat-blutige-Folgen-article17512486.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 88