MADAGASCAR ESTE AMENINTAT DE INVAZIA BROASTELOR OTRAVITOARE

_75151091_dsc_0361e

Madagascarul ameninţat de invazia broaştelor
O specie de amfibieni, înrudită cu broasca de trestie de zahăr, care a devastat faune sălbatice din Australia, a invadat Madagascarul, spun oamenii de stiinta într-un raport. Broasca comună din Asia a fost văzut pentru prima dată pe insula, în luna martie, înregistrându-se mai multe aparitii de atunci. Într-o scrisoare adresată revistei Nature, cercetatorii avertizeaza ca sosirea amfibienilor ar putea provoca “un dezastru ecologic”, și va produce ravagii asupra faunei unice a țării. Ei spun că este nevoie de luarea unor măsuri urgente pentru a elimina broaştele înainte ca acestea să se răspândească. Îngrijorător este că amfibienii otrăvitori ar putea otrăvi animalele sălbatice locale și ar putea transporta boli mortale, cum ar fi ciuperca chytrid care a ucis amfibienii din întreaga lume.

Unul dintre autori, Jonathan Kolby, de la Universitatea James Cook din Queensland, Australia, a declarat: “Este îngrijorător că Madagascar are biodiversității endemice uimitoare – plante, animale și amfibieni care nu se găsesc nicăieri altundeva.”
Această specie de amfibieni este foarte rezistentă şi adaptabilă, fiind observată pentru prima dată în Toamasina, principalul port din Madagascar. Se crede că au ajuns în containere cu transporturile maritime din Asia de Sud-Est.

Cecetătorii se tem că, aceste creaturi maro verucoase ar putea repeta daunele provocate de broasca de trestie de zahăr (Rhinella marina), în Australia. Broastele de trestie de zahă, produc toxine care sunt mortale pentru păsările locale, mamiferele și reptilele care le pradează, si au avut un impact dramatic asupra vieții sălbatice din Africa de Sud. Astfel, cercetatori, din Australia, SUA și Madagascar, îndeamnă guvernul din Madagascar să acționeze rapid pentru a eradica broaştele.

http://www.bbc.com/news/science-environment-27607978

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 25 = 30