Maduro anunță crearea unei monede virtuale bazate pe rezervele de petrol ale țării

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat crearea monedei virtuale ”Petro”, bazată pe rezervele de petrol ale țării, cu scopul de a lupta împotriva ”blocadei financiare” aplicate de SUA, transmite AFP.

”Anunț că Venezuela va institui un nou sistem de criptomonedă, bazat pe rezervele sale petroliere. Venezuela va crea o criptomonedă, Petro, pentru a avansa în materie de suveranitate monetară, pentru a proceda la tranzacții financiare în pofida blocadei financiare”, a declarat Maduro, în emisiunea sa săptămânală de la televiziunea națională.

Pe lângă petrol — Venezuela fiind deținătoarea celor mai importante rezerve naturale de pe glob—, noua monedă virtuală va fi bazată pe depozitele de gaze, aur și diamante ale țării, a precizat Maduro.

”Aceasta ne va permite să avansăm spre noi forme de finanțare internațională pentru dezvoltarea economică și socială a țării”, a mai susținut președintele.

Pusă în dificultate de căderea prețului la petrol — resursă care îi furnizează 96% din valută — și sancționată de agențiile de rating, Venezuela este constrânsă să-și restructureze datoria externă, estimată de unii experți la 150 miliarde de dolari, în timp ce populația suferă de pe urma unei grave penurii de alimente și medicamente, în lipsa banilor pentru importuri.

Venezuela și compania sa petrolieră de stat PDVSA sunt considerate deja ca fiind în încetare parțială de plăți de mai multe agenții de rating.

Guvernul de la Caracas acuză SUA de ”persecuție financiară”, în condițiile sancțiunilor economice decretate de președintele american Donald Trump la sfârșitul lunii august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 + = 54