MAFIA’N CRIZA

  • af4de33a0355a25cd401120f3c84473f_yakuza
  • Mafia în criză

Mafia japoneză, Yakuza are legături bune chiar și în interiorul partidului Liberal Democrat al premierului Abe, de multe ori membri sunt tratați preferențial în cadrul băncilor. Dar acum Yakuza își face griji pentru bani. De asemenea din cauza lui Obama.

 

Întocmai precum întreaga țară japoneză și mafia acesteia, Yakuza, stă de aproape două decenii într-o criză economică. Veniturile lor au scăzut. Crima organizată speră, întocmai ca și economia reală, că premierul Abe va reuși într-un final să producă o creștere economică, dar acest lucru nu este posibil doar prin pornirea tiparniței de bani, fără a rezolva problemele reale.

 

Până în prezent economia japoneză și mafia Yakuza s-au deplasat pe drumuri paralele, cu mici excepții. Când economia a mers bine, a făcut și mafia profituri enorme. Dar acum Yakuza își vede existența amenințată. Pentru că în ultimii ani prefecturi după prefecturi au introdus legi prin care se interzice orice fel de legături cu această organizație. Interdicția este valabilă mai ales pentru tranzacțiile bancare.

 

Până de curând membrii Yakutza au fost tratați ca și orice alt client, de multe ori chiar în mod preferențial. Dar acum multe companii se văd forțate de noua lege să își reducă legăturile de lungă durată cu Yakuza.  Cu toate acestea, sancțiuni serioase nu există până în prezent pentru astfel de abateri. Dar instituțiile se tem de pentru reputația lor în cazul în care se află public de relațiile pe care acestea le au cu crima organizată. Așa cum s-a întâmplat în cazul Mizuho Bank, una dintre cele trei mega bănci din Japonia, care și-a pierdut clienți datorită acestor legături. Această nouă lege a fost necesară, pentru că până în prezent în Japonia nu este interzis prin lege ca o persoană să facă parte din Yakuza.

 

În prezent mulți din cei 63.000 de membri ai organizației sunt bine conectați în politică, chiar și în actualul Partid Liberal Democrat al lui Abe. Prin urmare, o lege care să incrimineze membri Yakuza nu are nici o șansă să fie adoptată în Parlament. De aceea Tokyo reacționează atunci când se aduc diferite acuzații acestei organizații, cum ar fi declarația președintelui american Barack Obama că Yakuza este “o organizație criminală transnațională”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + = 10