Mai multă lumină pentru automobile în viitor, o revolutie precum trecerea de la casete video la DVD

84587277

Halogen, xenon, LED sau laser – toate acestea ajută șoferii să ruleze pe întuneric. Acum însă va ajunge pe piață o nouă tehnologie care va lăsa în urmă toate acestea. În mașinile viitorului va exista o lumină pe bază de LED care va prezenta o rezoluție de 1024 de LED-pixel.

Mercedes a anunțat deja din anul 2014 că va dezvolta împreună cu parteneri din domeniul tehnic o matrice luminoasă pe bază de LED care să fie folosită la farurile automobilelor. Modelul demonstrativ prezentat acum a fost dezvoltat de conducătorul întregului proiect, Osram, împreună cu parteneri precum Daimler, Fraunhofer, Hella sau Infineon.

Baza tehnologiei este un cip de mărimea unui vârf de unghie, care oferă pe această suprafață 1024 de puncte luminoase diferite. În modelul demonstrativ o combinație între trei astfel de cipuri integrate în același far a permis obținerea unei rezoluții extrem de fine.

Altfel spus, cel mai bun far pe bază de LED-uri existent la ora actuală conține 84 de surse de lumină cu LED. Noua tehnologie a permis crearea unui far cu 3072 de surse de lumină în aceeași carcasă, fiecare dintre acestea putând fi controlat individual, pentru a fi oprit sau pornit când este nevoie.

Astfel, pe viitor farurile vor fi capabilă să ilumineze toată strada, chiar și atunci când există alte mașini în jur. Nimeni nu va mai fi orbit de farurile altor participanți la trafic, pentru că noua tehnologie inteligentă cu LED-uri va avea posibilitatea să nu inunde cu lumină oglinda retrovizoare a mașinii din față sau fața șoferului de pe sensul opus.

Dezvoltarea noului tip de far a fost cerută de Ministerul Federal al Cercetării. Partener de proiect este societatea Fraunhofer, producătorul de cipuri și surse de lumină Infineon, la care se adaugă Osram, Hella și constructorul auto Daimler. Toți partenerii au vorbit în cadrul unei prezentări ce a avut loc la München despre o revoluție în domeniu, directorul tehnic al Osram, Stefan Kampmann compară noua tehnologie cu trecerea de la casete video la DVD-uri.

Standardul de astăzi este reprezentat de lămpile cu halogen. Ele sunt oferite de majoritatea producătorilor auto ca și dotare de serie, chiar și în clasele superioare. Directorul tehnic din divizia de lumini de la Daimler, Jörg Moisel, a declarat că halogenul va mai exista multă vreme, în special în segmentul sensibil la preț. Luminile cu xenon sunt mai strălucitoare, dar mai scumpe. Însă viitorul aparține surselor de lumină pe bază de LED, spune expertul ADAC, Burkhard Böttcher.

http://www.n-tv.de/auto/Mehr-Licht-fuer-die-Autos-der-Zukunft-article18811426.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 − = 87