Mai multe bănci grecești nu se pot salva

328DD2007BDA667A

Mai multe bănci grecești nu se pot salva

Cele patru mari bănci grecești sunt puternic afectate de situația financiară recentă datoriă faptului că, clienții își golesc constant conturile. Două din cele patru vor ajunge la capătul puterilor, chiar dacă Grecia își revine. Pentru a stopa scrugerile de capital, băncile au rămas închise toată săptămâna.

Chiar și cu un acord în cazul litigiului datoriei, potriviti insiderilor tot se va ajunge la o schimbare radicală în sectorul bancar al statelor euro. Mai multe instituții majore vor trebui cel mai probabil închise sau să fuzioneze cu alți parteneri mai puternici, se spune în cercurile apropiate. La sfârșit din cele patru mari instituții financiare ale Greciei, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus și Alpha Bank vor mai rămâne doar doi giganți. Potrivit unui al doilea insider, fuziunile dintre bănci sunt absolut necesare. O restructurare a sectorului poate surveni numai pe parcursul unei perioade lungi de timp.

O restucturare a sectorului va întâmpina probabil o rezistență rigidă din partea guvernului de la Atena, pentru că pe lângă măsuri de economise și de reducere a costurilor va implica de asemenea și reducerea de locuri de muncă. Unul din insideri spune că acest lucru se poate realiza doar împreună cu un pachet de ajutor financiar. Ciprul poate fi un exemplu pentru această situație. În cadrul programului de reformă pentru statul insular acolo a fost închisă una dintre cele mai mari două bănci ale țării.

Restructurarea va fi demarată, potrivit insiderilor, cu o consolidare a capitalurilor de bază a celor mai multe instituții. Abia după aceea pot fi dezvoltate planuri detaliate. Un funcționar bancar de nivel înalt din Grecia spune că un număr mai mic de bănci se va traduce într-o concurență redusă între acestea.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Mehrere-griechische-Banken-nicht-zu-retten-article15473676.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =