Mai multe lacuri germane au secat

Ministerul Mediului din landul german Brandenburg trage un semnal de alarmă: în regiunea Lusatia, șase lacuri sunt în pericol de secare. Nivelul apei a scăzut cu aproape un metru și jumătate. Apele se află lângă minele de lignit din Jänschwalde.

În landul german Brandenburg șase lacuri de mari dimensiuni din apropierea minelor de lignit de la Jänschwalde au pierdut cantități masive de apă. Nivelul apei a scăzut cu până la 1,40 metri din 2011 și până în prezent, raportează RBB. În mare parte, existența viitoare a apelor în aceste bazine este pusă în pericol. După cum a confirmat pentru presă reprezentantul Ministerului Mediului de la Potsdam, exploatarea carierelor deschise este considerată o cauză a pierderii apei în cel puțin patru din bazine, inclusiv la Pinnower See și Großsee.

În cazul altor lacuri declinul în volumul de apă este cauzat cel mai probabil datorită exploatărilor din cariere. În schimb, compania energetică Leag nu are nici o indicație că nivelul apei scufundate se datorează exploatării miniere de tip Jänschwalde.

Potrivit informațiilor existente, nu există o finfluență minieră pentru aceste lacuri, a declarat geologul-șef, Ingolf Arnold pentru postul RBB. Potrivit televiziunii, întreprinderea Lausitz Energie Kraftwerke AG (Leag) compează peste 200 de milioane de metri cubi de apă subterană în fiecare an în minele sale de lignit, afectând astfel masiv echilibrul apei potabile.

Liga ecologistă “Green League” a cerut oprirea exploatării apei subterane, din care lacurile de scăldat, pădurile și ariile protejate se alimentează, ele fiind afectate în egală măsură. Organizația de la Cottbus spune că procesul de exploatare trebuie sistat. Ecologiștii au cerut aplicarea de consecințe juridice din partea autorităților statului pentru furnizorul de energie.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Mehrere-Lausitz-Seen-trocknen-aus-article20171681.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 5