Mai mulți navetiști ca niciodată

Naveta provoacă stres și nu este bună pentru o viață fericită, arată studiile. Dar numărul șoferilor care fac naveta între locuință și locul de muncă este tot mai mare. În multe orașe mari ei reprezintă majoritatea la locul de muncă.

Numărul navetiștilor din Germania a crescut anul trecut la o valoare record. Acest lucru reiese dintr-o evaluare a Institutului Federal pentru Cercetare în Construcții și Orașe (BBSR) de la Bonn. În anul 2016 la nivelul întregii țări 60% din toți angajații făceau naveta până la job dintr-un alt județ. În anul 2000 cota era de doar 53%.

Majoritatea navetiștilor trăiesc la München. Acolo lucrau în 2016 fix 355.000 de oameni care locuiesc în afara limitelor municipale. Asta reprezintă o creștere de 21% față de anul 2000. Pe locul doi urmează Frankfurt am Main cu 348.000 de navetiști, deci cu 14% mai mult ca și în anul 2000. În birourile de acolo angajații străini reprezintă majoritatea, la fel cum se întâmplă și la Düsseldorf și Stuttgart. Două treimi din angajații cu asigurări sociale care muncesc în aceste orașe vine la job din afara orașelor.

Cea mai mare creștere este înregistrată la Berlin. Aici numărul navetiștilor a crescut cu 35% de la intrarea în noul mileniu, pentru un total de 274.000. A crescut nu doar numărul navetiștilor, ci și drumul parcurs până la locul de muncă: de la o medie de 14,6 kilometri în anul 2000 la 16,8 km în 2015.

De acest trend beneficiază în special orașele mari și zonele metropolitane, spune directorul institutului, Harald Herrmann. Activitatea nu provoacă foarte mult entuziasm pentru angajați, traficul este de multe ori greoi și anevoios.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/So-viele-wie-nie-pendeln-article19776584.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 40