Realitatea de dupa referendum a determinat ca mandria britanica sa fie redusa la zero. Nici nu s-a uscat bine cerneala stampileleor de vot si deja la o zi de când au votat ieșirea din Uniunea Europeană, britanicii o dau la intors. Razgandacii au protestat în Londra mărșăluind pe străzi spre Palatul Parlamentului din Londra, cu pancarte, strigând : “VINE SFARSITUL”.
Razganditorii sunt tinerii care nu au mers la vot prin aroganta sigurantei de care dau dovada de fiecare data datorita unor ifose nejustificate de cele mai multe ori. In schimb, in strada nu au iesit cei ce au votat LEAVE, adica varstnicii cu gandurile la ce vremuri bune erau odata (cand si erectia lor era mai puternica), evident eclipsati de populismul fara minte care pune in fata problemelor interne, pretentii inexistente ale UE, maniera ce incepe sa capete teren in mai multe tari UE (Franta, Olanda, Italia).
Si apropo, exact cuiul lui PEPELEA care a atras cele mai multe voturi BREXIT, plati saptaminale de sute de milioane de lire sterline catre UE, s-a dovedit ca fiind fals si pentru care, culmea nesimtirii, initiatorul acuzatiei, liderul UKIT, si-a cerut scuze, de parca ar ragait in public, asa cum scriam aseara aici.
Demonstrantii s-au îndreptat si spre sediul News UK, trustul lui Rupert Murdoch, ale carui publicatii au fost divizate în privinţa Brexit. Sunday Times şi The Sun au fost pentru ieşirea din UE, iar The Times a susţinut rămânerea în blocul comunitar. Protestarii au dat de lucru fortelor de ordine care s-au organizat pentru a stopa eventualele acte violente atat de specifice englezilor dupa ce ies de la PUB-uri, doar ca de data aceasta erau treji.
O manifestare similara a avut loc şi la Ediburgh, unde oamenii sunt furioşi pentru că sunt nevoiţi să iasă din UE, deşi 62% dintre alegătorii din teritoriu au votat pentru rămânere. Alt miting al celor care vor rămânerea Marii Britanii în UE a avut loc şi la Glasgow.
Practic britanicii cer reluarea referendumului pe motiv că mulți nu au știut ce votează. Cea mai buna proba in acest sens este furnizată de motorul de căutare Google. Abia după vot, britanicii au căutat pe internet ce înseamnă Brexit și mai mult, ce înseamnă UE. O stimata doamna britanica a declarat in stare de cunostinta limpede, adica nu dupa ce a trecut pe la un bar, chiar pentru un post de televiziune serios, că a votat pentru ieșirea din UE, însă dimineață și-a dat seama că a greșit și ar fi votat altfel.
Referendumul de joi, a aratat ca 51,9 % dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE, în timp ce 48,1%, au vrut să nu părăsească UE. În Scoția însă, 62 la sută au votat pentru a rămâne în blocul celor 28 de state membre.
După acest rezultat, sute de mii de britanici au cerut organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei ţării la UE. O petiție în acest sens a fost depusă pe site-ul Parlamentului britanic. Petitia a strâns peste 114.000 de semnături, ceea ce înseamna că Parlamentul de la Londra trebuie să o ia in discuție. Semnatarii cer Guvernului să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din Uniunea Europeana este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum. Guvernul urmează să răspundă petiţiei în următoarele zile.
La nivelul UE starea de nervozitate a elitelor s-a instalat imediat dupa ce acestia s-au trezit dimineata altfel de cum s-au culcat cu o seara inainte, adica optimisti ca UK n-o da cotita cu UE. Dar nu a fost asa, in consecinta au beneficiat de un dus britanic, nu scotian, la propriu, in mintea si sufletul lor.
Domnii de la varza de Bruxelles, diplomatic și-au exprimat indignati, regretul votului britanic cu mentiunea ca de data aceasta au stabilit la unison, si neamtul si francezul, că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană „cât mai curând posibil” scurt si cuprinzator, adica un fel de lectie pentru ceilalti care se gandesc sa iasa din clubul cU un PIB mai mare ca al SUA.
“Întreaga lume este îngrijorată de efectele referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Şi, chiar dacă liderii campaniei pro-Brexit celebrează victoria, se pare că britanicii nici măcar nu au ştiut pentru ce au votat”, comentează cotidianul american The Washington Post.
Intr-un mod total neinspirat al convocarii unui plebiscit de catre premierul David Cameron, cetăţenii britanici au fost chemaţi să aleagă între solidaritatea cu popoarele europene şi interesele naţionale, convocare facuta din raţiuni populiste care însă s-a întors împotriva liderului conservator britanic, nevoit să demisioneze.
Experţii juridici ai Uniunii Europene analizează modalităţile de accelerare a procedurii de excludere a Marii Britanii, a confirmat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului UE, denunţând o decizie “unilaterală” a Londrei, care a luat “ostatică” UE din cauza unei dispute în Partidul Conservator.