Malta servește corporațiile ca paradis fiscal

Companiile străine trebuie să își impoziteze veniturile cu cinci procente dacă aleg să își stabilească sediul în Malta. Zeci de concerne fac abuz de această facilitate fiscală cu ajutorul subsidiarelor. Dar un raport pune la îndoială legalitatea sa.

Numeroase concerne utilizează pe scară largă subsidiare cu sediul în Malta, pentru a reduce impozitele pe care le plătesc în țara lor de origine. Acest lucru reiese dintr-un document pe care Spiegel l-a prezentat împreună cu doisprezece parteneri de la rețeaua de cercetare European Investigative Collaboration (EIC). Aceasta a început vineri cu publicarea evaluărilor sale.

EIC a intrat lunile trecute în posesia a două seturi de date, numite Malta Files. Documentele au permis realizarea unei perspective generale asupra sistemului maltez de înființare companii. Concerne mari ce fac parte din indicele german DAX, precum BMW, BASF sau Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch și Rheinmetall au subsidiare pe insulă care le reprezintă. Doar Lufthansa deține, spun cei de la Spiegel, 18 subsidiare în Malta, printre care și casa lor de pensii.

Profiturile înregistrate în Malta de companii străine sunt impozitate cu doar cinci procente. Cu toate acestea, acest lucru este posibil dacă, companiile chiar fac afaceri pe insulă. Potrivit “Spiegel” cercetătorii au însă îndoieli cu privire la activitățile desfășurate în Malta de toate acestea subsidiare ale concernelor germane. Companiile afectate au explicat pentru revistă că afacerile din Malta sunt extrem de legale, iar subsidiarele locale sunt cunoscute fiscului german.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Malta-dient-Konzernen-als-Steuerparadies-article19850818.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =