Malware care afectează computerul și camera web

Mac-OS-X-Malware-Easydoc-Converter

Computerele Apple sunt considerate a fi perfect în siguranță. Dar există și software-uri malițioase care sunt concepute special pentru Mac OS X. Un nou malware instalează neobservat un backdoor și poate controla, spre exemplu camera web din dotare pentru a fotografia și filma utilizatorul.

Producătorul de software antivirus, Bitdefender, atrage atenția într-o declarație recentă asupra unei aplicații malițioase cu titlul “Backdoor.MAC.Eleanor”. Software-ul se prezintă drept o aplicație inofensivă denumită EasyDoc Converter. Face un joc murdar utilizatorilor creduli: pretinde să convertească documente dintr-un format în altul. Acest lucru este de folos pentru cine dorește, spre exemplu să schimbe formatul unui document text într-un document PDF.

Aplicația nu face însă acest lucru. În spatele ei aplicația instalează un backdoor fără ca utilizatorul să observe, care va permite apoi accesul al diferite funcții de sistem. Poate executa neobservat comenzi și poate permite accesul din exterior la sistemul de fisiere sau la webcamul din dotarea computerului, făcând posibil pentru hacker să preia fotografii sau videoclipuri de la utilizator și să le încarce fără știrea acestuia direct pe internet. Malware-ul poate de asemenea să descarce date de pe rețea și să trimită e-mail-uri cu atașament. Prin intermediul unei conexiuni TOR deghizate, atacatorii pot obține controlul complet al computerului.

Pericolul pe care malware-ul îl reprezintă este însă ușor de gestionat. Ca de obicei, utilizatorul este factorul decisiv atunci când aplicații malițioase ajung pe PC. Pentru că această aplicație nu poate fi decărcată de pe Mac App Store, poate fi obținută doar de pe pagini web aparținând unor terți. În afară de asta Apple avertizează prin funcția sa Gatekeeper despre faptul că aplicația nu are o semnătură electronică corespunzătoare, raportează site-ul Appleinsider. Această semnătură electronică este un semn al aplicațiilor sigure, iar instrumentul Gatekeeper din OS X ar trebui să protejeze suficient utilizatorul, atâta vreme cât acesta nu decide singur să ocolească protecția pentru a instala aplicația.

De asemenea, instrumente precum “Little Snitch”, care monitorizează traficul computerului pe internet, pot opri aplicația și efectele ei. Protecția malware a celor de la Apple, Xprotect, nu a reușit să descopere software-ul malițios, într-un test efectuat de cei de la Appleinsider.

http://www.n-tv.de/technik/Malware-kapert-Rechner-und-Webcam-article18143536.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2