Managerii din construcţii şi comerţ anunţă menţinerea preţurilor şi reducerea numărului de angajaţi

gethumb.details.php

Managerii din domeniile construcţii şi comerţ au declarat, într-un sondaj publicat vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) că în trimestrul I din acest an vor menţine preţurile, dar ar putea reduce numărul de salariaţi. Managerii din industrie şi servicii nu anticipează schimbări majore.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

Pentru activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +31%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a hârtiei şi a produselor din hârtie, tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -23%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -22%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere a activităţii economice (sold conjunctural -22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere (sold conjunctural -17%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -20%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural 0%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni. În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =