MANCAREA SCUMPA

  • 2-format3Nemții se așteaptă la alimente mai scumpe în 2014

Costurile de trai în Germania vor crește ușor. La produsele alimentare acestea arată diferit. Parțial, prețurile la alimente au crescut cu aproximativ o treime în 2013. Iar în 2014 nu se văd îmbunătățiri.

 

Consumatorii germani vor trebui să suporte și în 2014 prețuri crescute la alimente. Wolfgang Adlwarth, expert comercial la Societate Nuremberg pentru Cercetări ale Consumului (GfK) spune că se așteaptă ca prețurile la alimente să se mențină la un nivel ridicat sau chiar ca acestea să crească pe parcursul anului 2014. Reducerile de preț sunt doar ocazionale și afectează doar anumite categorii de produse, cum s-a întâmplat pentru cafea și produse din cafea. Experții au observat de asemenea tendința consumatorilor de a fi tot mai dispuși să cumpere produse alimentare de calitate superioară și să plătească un preț mai mare pentru ea.

 

Chiar și dealerii profită de acest “Trading up”, explică Michael Gerling, Managing Director al Institutului Comercial EHI. Acest lucru se reflectă, de altfel, în prețuri.

 

Costul de trai a crescut în Germania, în luna noiembrie 2013, conform Biroului Federal de Statistică. Dar ceea ce îi bucură pe consumatori este privit cu îngrijorare de autoritățile monetare din Europa. Din cauza inflației slabe din zona euro, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referință la un nivel record de 0,25%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 93