Mare diferenta intre nu poate si nu are chef, Romania are doar 3 din 5 criterii indeplinite pentru a trece la euro

trei-cauze-nebanuite-ale-oboselii-inamicul-numarul-1-al-bunei-dispozitii1383231527

Recente initiative legislative, inclusiv legea darii in plata intrata in functiune, au ridicat ingrijorari privind stabilitatea financiara si economia Romaniei, se arata in Raportul de convergenta publicat, marti, de Comisia Europeana. Raportul, care apare o data la doi ani, analizeaza stuatia din tarile membre UE care trebuie sa adere la zona euro, sub aspectul criteriilor de convergenta cu spatiul monetar comun.

Potrivit economistilor de la Bruxelle, Romania este cosniderabil ramasa in urma tarilor din zona euro, in ceea ce priveste creditarea populatiei si a firmelor private non-financiare (aproximativ 31% din produsul intern brut). Ponderea creditelor in valuta in raport cu totalul creditarii a scazut de la un varf de 67% in anul 2012 la 47% in prezent.

Aceasta scadere este datorata masurilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru reducerea creditarii in valuta acordate populatiei si firmelor, in special a IMM-urilor, precum si restrangerii programului Prima Casa doar la creditele in lei.

“Pe de alta parte, Initiativele legislative recente, inclusiv legea privind descarcarea de datorie, ridica ingrijorari in ceea ce priveste impactul potential al acestora asupra stabilitatii financiare si a economiei” – se mai arata in raportul emis de Comisia Europeana.

Datoria consolidata a sectorului privat a scazut de la 74% din PIB in 2010 la sub 60% in 2015 si a fost semnificativ sub media zonei euro.
In ceea ce priveste mediul de afaceri, in general Romania evolueaza in clasamentele internationale mai rau decat majoritatea statelor zonei euro. In special, Romania are un nivel slab al tranzactiilor comerciale interationale si la inregistrarea proprietatii.

In conformitate cu Tabloul de bord al pietei interne din mai 2015, deficitul de transpunere a directivelor UE in legislatia romaneasca a fost de 1,2%, care este substantial mai mare decat obiectivul (0,5%), propus de Comisia Europeana in Actul privind piata unica (2011).
Migratia puternica, inclusiv a lucratorilor cu inalta calificare, reprezinta o provocare pentru sustinerea unei economii competitive.

Romania indeplineste 3 dintre cele 5 criterii pentru aderarea la zona euro, constata raportul de convergenta al Comisiei Europene 2016. Astfel, Romania intruneste conditiile privind stabilitatea preturilor, finantele publice si dobanzile pe termen lung. In schimb, Romania rateaza criteriul legislativ, pentru ca legislatia interna nu este total compatibila cu cea europeana, precum si criteriul cursului de schimb.

Ultima data concreta aansata de Guvernul Romaniei si de BNR pentru aderarea la zona euro a fost 1 ianuarie 2016, prevazuta in Programul de convergenta emis in anul 2014 de Executiv. De atunci, insa, Guvernul si BNR se feresc sa mai avanseze o data concreta de aderare la zona euro.

Statele candidate la zona euro, care sunt analizate in raportul de convergenta, sunt: Romania, Suedia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia si Croatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 18