Marea Barieră de Corali a decedat în 2016

img_0431

Alertă de grad maxim: 2016 a fost un an oribil pentru Marea Barieră de Corali. Înălbirea fără precedent a coralilor pe suprafețe de sute de kilometri pătrați a depășit cele mai pesimiste estimări. Iar lucrurile vor merge și mai rău.

Textul publicat pe un cunoscut portal de științe sună ca un necrolog adresat uneia dintre cele mai mari minuni naturale: “Marea Barieră de Corali din Australia a murit în anul 2016 după ce a suferit o boală grea. Ea a trăit 25 de milioane de ani”. Sigur că este discutabil, iar autorul, Rowan Jacobsen, a vrut în octombrie 2016 doar să atragă atenția asupra unei probleme deosebit de grave: cel mai mare recif de corali din lume este în stare critică, asemenea unui pacient aflat la terapie intensivă.

Coralii au supraviețuit timp de 400 de ani schimbărilor de pe planetă, dar dacă astăzi nu se face nimic în lume pentru stoparea schimbărilor climatice, în anul 2100 nu vor mai exista recife, doar ici-colo câte un exemplar pierdut, spune David Wachenfeld, de la Autoritatea pentru parcuri Marine (GBRMPA).

Recifele de corali sunt în același timp o importantă atracție turistică și un factor economic. Astfel că vizitatorii aduc venituri de circa cinci miliarde de dolari australieni (3,5 miliarde de euro) pe an, iar sectorul deține 70.000 de angajați. Un rol decisiv îl au însă pentru viața maritimă: ele reprezintă pepiniera multor specii de pești. Dacă peștii de dimensiuni mici nu se mai pot ascunde de prădători printre corali, atunci ei vor fi devorați înainte să crească și să se înmulțească. Urmările includ reducerea drastică a populațiilor mondiale de pești.

http://www.n-tv.de/wissen/Das-Great-Barrier-Reef-ist-2016-gestorben-article19421891.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − 18 =