Marea Britanie depășește șocul Brexit

83024378

După votul Brexit, lira sterlină a ajuns la un minim istoric. Bursele au pierdut semnificativ, iar acum lucrurile par să revină la normal. Economia britanică se recuperează. Lira scăzută va fi motorul de recuperare economică.

Industria britanică se recuperează surprinzător de rapid după primul șoc Brexit. Indexul Markit al achizițiilor managerilor a crescut surprinzător de mult în luna august, cu cinci puncte, până la un total de 53,3 puncte, după cum a anunțat institutul la sondajul efectuat printre 600 de întreprinderi. Nu a mai existat niciodată o creștere mai rapidă în ultimii 25 de ani de când se înregistrează datele pentru elaborarea acestui index. Barometrul se află la cel mai ridicat nivel din octombrie 2015 și semnalizează creștere economică atunci când se află peste pragul de 50 puncte.

Firmele industriale și clienții lor se reîntorc încet la business-ul usual, spune economistul Markit, Rob Dobson. Multe companii au avut afaceri care în iulie au fost amânate, iar acum se reiau. Acest lucru dă impuls lirei sterline. Moneda britanică a urcat cu un procent pentru un total de 1,3265 dolari. Cursul a scăzut după votul favorabil ieșirii din Uniunea Europeană la nivelul de 1,2798 dolari și astfel a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele câteva decenii. Aprecierea de la momentul Brexit și până în prezent măsoară circa 2,5%. Cu toate acestea, lira sterlină este încă cu doisprezece procente sub nivelul anterior votului.

Acest nivel scăzut al monedei naționale ajută însă economia de export a Marii Britanii, bunurile autohtone fiind mai ieftine în străinătate. Astfel că, numărul comenzilor din străinătate a crescut mai rapid decât s-a întâmplat în ultimii doi ani de zile. Industria este responsabilă de zece procente din performanța economică totală a țării. Economiștii se uită acum cu interes la revenirea sectorului serviciilor. Datele Markit vor fi prezentate oficial luni.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Grossbritannien-ueberwindet-Brexit-Schock-article18545641.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 + = 34