Marea Britanie generează mai multă energie eoliană decât din cărbune

Acum doar șase ani, peste 40% din energia electrică din Marea Britanie era generată de arderea cărbunelui. Astăzi, această cifră este de doar 7%. Dar dacă povestea în 2016 a fost reducerea dramatică a utilizării cărbunelui și înlocuirea sa cu gaze naturale, atunci 2017 a fost cu siguranță anul energiei eoliene.

Vântul a furnizat anul trecut 15% din energia electrică a Marii Britanii (Irlanda de Nord beneficiază de un sistem electric comun cu țara vecină, deci se calculează separat), comparativ cu doar 10% în 2016. Această creștere, este unrezultat atât a conectării tot mai multor ferme eoliene cât și a condițiilor meteo favorabile, au ajutat la reducerea consumului de cărbune și la stoparea creșterii producției de gaze naturale.

În octombrie 2017 combinația dintre vânt, soare și râuri au produs un sfertdin electricitatea folosită în Marea Britanie pe parcursul unei luni, un record ajutat de uraganele Ophelia și Brian. De la acea lună au mai fost deschise noi ferme eoliene offshore. Dudgeon a început să genereze energie în largul coastei Norfolk, la fel ca și centrala Rampion, care poate fi văzută din centrul orașului Brighton.

Per total, producția de energie eoliană a Marii Britanii a crescut cu 14 terawați-oră între anii 2016 și 2017, suficient pentru a alimente 4,5 milioane de gospodării. Pentru a ne face o idee, această creștere este mai mare ca volum decât întreaga energie produsă anual de unul dintre reactoarele nucleare ce se construiesc la Hinkley Point.

Nu doar că energia eoliană offshore are o creștere rapidă, dar devine din ce în ce mai ieftină. Când ultima rundă de licitații guvernamentale pentru electricitate cu emisii reduse de carbon a avut loc anul trecut, cele două oferte câștigătoare au avut un preț de 57,50 lire per megawat-oră. Ceea ce este considerabil mai ieftin decât contractul echivalent semnat pentru Hinkley Point, cu prețul de 92,5 lire per megawatt.

https://futurism.com/britain-generates-twice-much-electricity-wind-coal/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 9