Marea Britanie permite conceperea de copii cu trei părinți

eizelle

Marea Britanie devine prima țară din lume care să aprobe inseminări artificiale cu ADN ce provine de la trei persoane. Metoda este extrem de controversată și prezintă riscuri ridicate. Dar ea a permis dezvoltarea de sarcini care sunt protejate de moștenirea unor boli grave.

În laboratoarele britanice vor putea fi dezvoltați pe viitori embrioni cu genom provenind de la trei persoane. Acest lucru a fost anunțat de Autoritatea Britanică pentru Fertilizare Umană și Embriologie (HEFA). Procedura va permite femeilor să aibe sarcini care să garanteze că copii lor nu vor moșteni boli ereditare grave.

Marea Britanie este astfel prima țară din lume, care permite în mod expres o astfel de metodă de concepere. Parlamentul de la Londra a aprobat deja din februarie 2015 conceperea artificială de copii cu material genetic provenind de la trei persoane. HEFA a avut însă ultimul cuvânt de spus în acest sens. Directoarea instituției, Sally Cheshire, a declarat că este o decizie istorică și de importanță majoră. Aprobarea metodei este o noutate mondială. Pacienții care vroiau să beneficieze de tratament sunt acum extrem de bucuroși. Cheshire a sugerat însă că este nevoie în continuare de prudență în aplicarea acestei metode.

Metoda dezvoltată la Universitatea Newcastle este foarte riscantă și în același timp extrem de controversată. Ea a fost utilizată până în prezent pe un număr limitat de cupluri: fix 125 de copii sunt născuți în fiecare an în Marea Britanie cu mitocondriopatie, o deficiență a mitocondriilor. Această afecțiune este moștenită de la mamă. Mitocondriile sunt organisme celulare, care transformă glucoza în molecule de energie. În cazul unei deficiențe organismul nu are la dispoziție suficientă energie, ceea ce poate conduce la boli degenerative grave, precum diabet sau slăbiciune musculară.

În cazul metodei dezvoltate la Newcastle transmiterea mitocondriilor de la mamă la copil este blocată, iar mitocondriile sunt transmise de la o altă femeie. Cealaltă femeie este în general anonimă. Embrionii astfel modificați sunt fecundați în final în laborator cu sperma tatălui și implantați în pântecele mamei. Copilul va păstra doar caracteristicile părinților săi naturali, pentru că, contribuția celei de-a treia persoane este foarte redusă. ADN-ul unei mitocondrii este doar un procent din totalul materialului genetic dintr-o celulă umană. Modificarea materialului genetic este însă transmisă mai departe din generație în generație.

http://www.n-tv.de/wissen/Grossbritannien-erlaubt-Babys-mit-drei-Eltern-article19337736.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =