Marea Britanie riscă o lovitură economică dacă părăseşte UE

_81851655_caminbruxepa

Marea Britanie riscă o lovitură economică dacă părăseşte UE

Potrivit unui studiu Open Europe, Marea Britanie ar risca o lovitură economică în cazul plecării, mai exact ar putea costa economia 2,2% din producţia totală (PIB) până în 2030. Acest lucru ar însemna practic cel mai rău scenariu al părăsirii UE, concluzionează studiul. Pe de altă parte PIB-ul ar putea crește cu 1,6% în cazul în care Marea Britanie ar negocia un acord de liber schimb cu Europa.

Open Europe face apel către conservatorii britanici pentru a aprofunda reforma UE. Un referendum britanic ’’in / out’’, privind aderarea la UE ar putea avea loc până la sfârșitul anului 2017. Prim-ministrul britanic David Cameron a promis un astfel de referendum în cazul în care conservatorii câștiga alegerile generale de pe 07 mai. El intenționează să argumenteze beneficiul şederii în UE, cu condiția ca va putea obține reforme-cheie adoptate în UE, inclusiv norme mai stricte privind drepturile migranților UE.

O pierdere de 2,2% din PIB-ul Marii Britanii ar fi echivalentă cu o pierdere de aproximativ 56 miliarde de lire sterline anual. Acest lucru ar putea fi posibil în cazul în care Marea Britanie se va retrage, fără să ajungă la un acord comercial cu restul UE și nu va urmărit o cale de liber schimb, susţine studiul Open Europe.

http://www.bbc.com/news/world-europe-32021291

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 + = 79