Marea nefericire, nici peste doi ani, Romania nu va putea trece la EURO

euro

Romania a ajuns la macrostabilitate si indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta din Tratatul de la Maastricht, insa cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

In Romania este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite, din coada am ajuns in frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Si suntem iar intr-o stare de paradox: desi avem toate criteriile de la Maastricht indeplinite, nu putem sa vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim si ideea de adoptare ca ancora, ca punct de catalizare, dar nu putem sa ne aventuram, pentru ca abordarea e riscanta. Toate cele cinci criteria sunt indeplinite, dar trebuie acum sa le pastram”, a afirmat Isarescu la seminarul “Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni”, organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la Banca Nationala, transmite Mediafax.

El a punctat ca economia romaneasca este in prezent stabila, insa are probleme la nivel micro, amintind numarul mare de insolvente din ultimii ani.

“Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolventa ajunge sa-ti creeze doar probleme si devine o practica sa inchizi o firma si pe urma sa deschizi in alta parte alta si sa n-ai niciun fel de problema. Pai cand intrau cei care scontau la Banca Nationala in 1880-1890, treceau printr-o camera si li se punea stampila ca n-au falimentat firme, ca si-au platit datoriile la timp, ca sunt inregistrati la Registrul Comertului si respecta toate regulile comerciale si ca sunt onorabili, nu intrau altfel la scont”, a atras atentia guvernatorul.

Seful BNR spune ca, in prezent, cu toate ca exista zeci de indicatori financiari, de prudentialitate, exista firme care nu-si platesc datoriile la stat, existand intarzieri generale ale platilor.

“Asta cred ca va schimba si comportamentul Ministerului de Finante, ca si el este jucator si trebuie sa respecte regulile, adica nu numai sa aiba pretentia sa fie platit la timp, ci sa plateasca si el la timp”, a precizat Isarescu.

Dupa zambet vedeti mai multe argumente care sustin ideea imposibilitatii aderararii la euro peste doi ani.

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile…..sa speram ca acesti analisti nu fac socotelile ca mai jos…

..Se da examen pentru niste posturi de politai, candidatii erau intr-o sala, vine un tip mai gras, se opreste in fata primului candidat si-l intreaba: – Ba, cit fac 2+2

– 10, sa traiti!

– Gresit, ai picat! Ajunge la al doilea:

– Cit fac 10-4

– 18!

– Nu, ai picat! Bla… Bla… ajunge la ultimul (unu mic.. prapadit):

– Ba, cit fac 6+6

– 12!

– Bravo, ba, cum ti-ai dat seama

– Am scazut 4 din 100.

—————————————————————————————————————————————————-

Romania trebuie sa atinga si convergenta reala pentru a adopta euro, pe langa cea nominala, cu criteriile de la Maastricht indeplinite, avand nevoie de o crestere economica accelerata, de 5% pentru a adera in 2019, un obiectiv ambitios si nerealizabil fara politici eficiente, potrivit analistilor.

“Daca ne propunem sa intram in zona euro, nu se poate realiza decat continuand in mod accelerat acest proces de convergenta, care inseamna o crestere economica de 3%-4%, iar pentru trecerea la euro in 2019 ar trebui sa fie chiar de 5%”, a declarat joi economistul sef al BCR, Radu Craciun, la conferinta anuala a analistilor financiar-bancari organizata la BNR. El considera ca planul este foarte ambitios, exprimandu-si indoiala ca economia romaneasca poate ajunge la o astfel de crestere intr-un timp atat de scurt si ca Romania va reusi sa intre in zona euro in 2019.

Craciun, care este si presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), a punctat ca, in istoria economiei romanesti, cresteri de 4%-5% au fost obtinute in contexte “deosebit de favorabile”, mai ales in ceea ce priveste mediul extern.”Cu un context atat de favorabil este putin probabil sa mai intalnim, cel putin pe termen mediu, intr-un context in care apetitul de finantare al pietelor emergente, al Romaniei sa fie atat de mare precum investitiile straine directe din anii anteriori crizei”, a spus analistul.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, este de acord ca obiectivul de aderare la euro in 2019 este foarte ambitios si necesita un plan concret, cu pasii care trebuie urmati, dar si realizati pentru atingerea tintei. “Ne trebuie o foaie de parcurs prin care ne stabilim ce lucruri avem de facut pana la momentul acela. Trebuie sa avem pe cineva la nivel guvernamental care sa se ocupe de acest lucru, sa-si asume acest obiectiv. In acest moment este asumat doar la nivel declarativ, nimeni nu si-a asumat cu tarie si irevocabil acest obiectiv. Pasul doi: care sunt pasii de urmat si cum facem sa fie si realizati, pentru ca planuri ne pricepem”, a afirmat Dumitru, care este si economist-sef al Raiffeisen Bank.

El a punctat ca, desi Romania are convergenta nominala, trebuie sa ajunga si la una reala, care este foarte problematica, reiterand ideea ca tarile care au aderat inainte aveau un PIB/capita de 60% din media zonei euro, in timp ce Romania se situeaza la circa 50%.”Pentru a ajunge la nivelul de convergenta care le-a permis celor dinaintea noastra sa intre in zona euro avem nevoie intr-un interval foarte scurt de timp de o crestere economica foarte inalta”, apreciaza Dumitru.

Economistul sef al BRD, Florian Libocor, apreciaza ca Romania trebuie sa adere la euro doar atunci cand economia este pregatita. “Nici mai devreme, nici mai tarziu, ci atunci cand suntem pregatiti”, a spus Libocor. In schimb, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, este de parere ca o tara poate atinge convergenta reala si dupa aderarea la euro, nu neaparat inainte, insa numai cu conditia unor politici “bune”.

“Adoptarea euro este un catalizator al convergentei reale, nu un garantor, de fapt convergenta reala depinde de politici bune. Daca ai politici bune, poti sa convergi atat in afara zonei euro, cat si in interiorul ei. Daca ai politici proaste, poti sa divergi atat in afara zonei euro, cat si daca esti inauntrul ei”, apreciaza Lazea. El a dat exemplul Slovaciei, care a avut politici bune dupa aderarea la euro si a continuat convergenta in interiorul acestei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =