Marii risipitori nu se satură

Luxus-Messe

Marii risipitori nu se satură
Muntele de datorii de la nivel mondial se ridică la aproximativ 100.000 de miliarde de dolari. Iar această cifră este surprinzător mai mare cu 40% față de nivelul din 2007 de la începutul crizei financiare. Cum obțin statele acești bani? Vor scăpa vreodată de datorii? Multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns. S-a vorbit foarte mult despre acumularea acestor datorii, dar cu toate acestea, nu se văd semne de reducere. FMI pledează ca statele să își abandoneze constrângerile bugetare. Nu va seca însă niciodată acest flux de bani? Cum ajung statele să primească atâția bani? Se vor elibera vreodată de povara acestor datorii? Nu se știu prea multe despre aceste datorii. Pentru că toți le au.

Datoriile nu sunt în esență rele. După teoriile economice occidentale datoriile se bazează pe credite. Însă, după cum spre exemplu scrie economistul Kenneth Rogoff, un nivel de 80% din datorie este periculos. Acest lucru nu este adevărat în sine. Cu toate acestea, este clar că, cu un nivel ridicat de datorii la un moment dat, investițiile vor fi sugrumate de nivelul crescut al dobânzilor.

Alții, precum expertul economic Max Otte, avertizează că nu există pur și simplu prea mulți bani pe piețele financiare. Nivelul datoriei de stat în combinație cu oligarhia financiară este un pericol pentru comunități și democrație. Riscul este în creștere pentru că astfel creditorii domină economia reală. Piețele financiare devin ele însele independente și dictează politica, ceea ce este bine pentru ele.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Die-Big-spender-bekommen-nie-genug-article13795471.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − 21 =