Mario Draghi crede că economia zonei euro are nevoie în continuare de banii ieftini de la BCE

Economia zonei euro rămâne dependentă de dobânzile mici la credite asigurate de politica monetară ultra-relaxată adoptată de Banca Centrală Europeană, care utilizează programul său de achiziții de obligațiuni pentru a împinge în timp anticipările referitoare la o majorare a costului creditului, a declarat vineri președintele BCE, Mario Draghi, citat de Reuters.

Într-un discurs pronunțat cu ocazia Congresului bancar european de la Frankfurt, Draghi a explicat că BCE este din ce în ce mai încrezătoare că relansarea economică din zona euro va continua, însă politica monetară trebuie să rămână una relaxată din cauza creșterii modeste a salariilor.

“Condițiile de finanțare foarte favorabile pentru companii și gospodării, care depind foarte mult de politica noastră monetară, rămân unul dintre motoarele cheie ale relansării”, a subliniat Draghi.

La finele lunii octombrie, BCE a decis să-și prelungească programul de achiziții de active până în luna septembrie 2018 și dincolo de această dată dacă va fi nevoie. De asemenea, BCE a promis că va menține dobânzile la actualul minim istoric mult timp după ce va pune capăt achizițiilor de active.

Vineri, Mario Draghi a subliniat că această promisiune de a continua achizițiile de active este un element cheie care permite împingerea în viitor a anticipărilor referitoare la prima majorare a dobânzilor, ceea ce contribuie la menținerea la un nivel redus a dobânzilor de pe piață.

“Achizițiile de active sunt importante și pentru semnalele pe care le trimit cu privire la evoluția viitoare a dobânzilor de politică, ceea ce numim efectul de semnal”, a declarat Draghi.

Din cauza dobânzilor negative la depozite pe care BCE le percepe, din 2014, de la băncile care își plasează lichiditățile la banca centrală, o politică care vizează stimularea băncilor să acorde credite, BCE este criticată de sectorul bancar nemulțumit și de profiturile reduse și majorarea normelor de capital.

Cu toate acestea, Mario Draghi a subliniat că studiile BCE au găsit foarte puține dovezi că politica sa monetară afectează băncile, adăugând că orice impact negativ viitor va fi compensat de efectele benefice pentru economie în ansamblu. De asemenea, președintele BCE a respins acuzațiile, venite în special din Germania, potrivit cărora politica monetară ultra-relaxată a BCE alimentează o nouă bulă speculativă pe piața creditului, apreciind că relansarea economică este una care se întreține singură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + = 20