Măselele de minte sunt un subiect despre care unii oameni pot vorbi foarte mult, iar alții chiar deloc. Nu este mirare deci că nu la toată lumea mai apar acești molari în spatele gurii. Majoritatea oamenilor care au măsele de minte trebuie să se ocupe mai mult de acestea. De ce se întâmplă asta, ne explică Dr. Jürgen Fedderwitz, medic stomatolog și vice-președinte al Asociației Naționale a Dentiștilor (KZVB) din Germania, într-un interviu pentru o publicație germană.
Acest tip de dinți este o relicvă din istoria timpurie a omenirii, în perioada în care omul preistoric folosea un maxilar mai dezvoltat, cu un număr mult mai mare de dinți, spune doctorul german. În decursul evoluției, măselele de minte și-au pierdut funcția inițială. Aceste măsele se regăsesc pe poziția a opta de la linia de centru a cavității bucale, ceea ce face ca ele să fie ultimii dinți ai dentiției umane. Sunt similare cu un dinte molar convențional, dar crestele variază, iar rădăcinile sunt adesea împreunate.
Pentru mestecarea alimentelor aceste măsele nu mai sunt necesare, pentru că obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat în mod considerabil din primele zile ale omenirii și până în prezent, spune Fedderwitz. Măselele de minte pot cauza probleme în anumite circumstanțe. Acest lucru se datorează faptului că maxilarul uman a devenit mai mic pe măsură ce evoluția a progresat, iar dinții, pe de altă parte, și-au păstrat dimensiunile. Măselele de minte nu mai apar la toată lumea. Nu au fost concepute genetic pentru toată lumea. Erupția poate fi întreruptă sau chiar complet absentă.
https://www.n-tv.de/wissen/Fakten_und_Mythen/Weisheitszaehne-haben-keinen-Platz-mehr-article16337286.html