Mașini fără oglinzi, lansate în Japonia

Spiegellose-Autos-Kamera

În locul oglinzilor retrovizoare, șoferul auto se poate uita pe un ecran: ceva ce sună foarte futurist a fost lansat deja în Japonia. Tehnologia ar putea fi autorizată în acest an și în Europa.

În Japonia constructorii auto pot înlocui pe viitor oglinzile retrovizoare cu camere video. După cum raportează revista de specialitate “Automotive News”, regulile pentru utilizare au fost deja introduse în luna iunie. Ar putea exista curând inițiative similare și în Europa.

Producătorii și furnizorii lucrează deja la punerea ei în aplicare: BMW a prezentat spre exemplu la CES în luna ianuarie un BMW i8 în care toate cele trei oglinzi sunt înlocuite de camere. Pe locul oglinzilor laterale sunt atașate două mici aripi în care sunt montate camere care bat către partea din spate a automobilului. O cameră video stereo, montată în partea din spate a automobilului deasupra lunetei oferă o perspectivă foarte largă asupra a ceea ce se petrece în spatele mașinii. Toate cele trei imagini sunt afișate acolo unde era atașată oglinda retrovizoare.

Avantajul este că toate cele trei camere sunt utilizate de un software pentru a crea o singură imagine. După o oarecare perioadă de acomodare, șoferul poate observa și aprecia o situație mult mai rapid, dintr-o singură privire. Deoarece imaginile se suprapun, perspectiva traficului din spate acoperă un unghi semnificativ mai mare decât cel acoperit până acum de oglinzile laterale și retrovizoare. Nu mai există astfel noțiunea de “unghi mort” și de asemenea, prin faptul că imaginile se suprapun compensează defectarea uneia dintre camere.

Producătorii auto promit reducerea suprafeței oglinzilor exterioare, la existența unor simple brațe mici și subțiri, ceea ce ar aduce îmbunătățiri considerabile și la aerodinamica mașinilor. Un BMW i8 în variantă Mirrorless prezintă aceleași valori aerodinamice ca și un i8 lipsit complet de oglinzi. În plus, designerii spun că noua tehnologie va face automobilul mai elegant, pentru că în prezent oglinzile sunt adesea o stângăcie de design.

http://www.n-tv.de/auto/Spiegellose-Autos-in-Japan-zugelassen-article18164491.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − 26 =