Mașinile autonome vor alege să omoare animalele

Perspectiva unui viitor în care computerele vor dirija automobilele prin trafic în locul oamenilor, ridică câteva semne de întrebare. Cum ar trebui să reacționeze mașinăriile în cazul unor accidente inevitabile? Ce se întâmplă cu volumul de date acumulat?

Mașinile ce se conduc singure ar trebui ca în situații de accident iminent să provoace mai degrabă pagube materiale și să protejeze viețile omenești. Acest lucru este cerut de o comisie de experți în propunerea lor pentru trasarea liniilor directoare pentru automobilele autonome care vor rula pe străzile germane. Proiectul întocmit de grupul format de Ministrul Federal al Transporturilor, Alexander Dobrindt, va fi prezentat în următoarele zile. Grupul de experți a stabilit 20 de reguli de bază pentru a facilita funcționarea sistemelor autonome. Printre acestea se numără: “Protecția oamenilor are prioritate înaintea tuturor celorlalte considerente”.

Sub conducerea fostului judecător al Curții Constituționale, Udo di Fabrio, au fost prelucrate anumite recomandări privind sistemele de conducere automatizate și cum ar trebui acestea să se comporte din punct de vedere etic. Astfel că persoanele trebuie să aibe mereu prioritate în cazul accidentelor, iar în anumite cazuri sistemul va alege să sacrifice animale sau să provoace pagube materiale pentru a putea să își îndeplinească directivele. Când vor exista situații inevitabile de accident, va fi imposibil ca sistemul să diferențieze posibilele victime în funcție de vârstă, sex, aspect fizic sau alte astfel de caracteristici. Va fi strict interzisă orice fel de evaluare a victimelor, ele vor fi tratate egal atâta vreme cât este vorba despre ființe omenești.

De asemenea, experții avertizează cu privire la supravegherea totală a participanților la trafic. Proprietarii de automobile autonome și șoferii vor trebui să își dea acordul pentru ca datele colectate de automobilul lor să fie utilizate în analize relevante. Comisia avertizează încă de pe acum cu privire la pericolul unor manipulări ale sistemului de control al vehiculului.

http://www.n-tv.de/auto/Autonome-Autos-sollen-lieber-Tiere-toeten-article19897848.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − = 72