Mașinile cu hidrogen pot eșua din cauza infrastructurii

Chiar cu mult înainte de a-și face loc pe piață. Autorul unui experiment a rămas aproape imobilizat într-o Toyota Mirai, deoarece nu a găsit surse de combustibil.

După fix 1000 de kilometri totul s-a terminat la München. Cu rezervorul de rezervă automobilele ajung de obicei la următoarea benzinărie. Dar în cazul Toyota Mirai lucrurile stau altfel. Și fiecare pompă de hidrogen este la o jumătate de zi depărtare.

Zilele în care erau necesare planificări, telefoane, speranțe și fiori au trecut de mult. E ca în vreamea pionierilor aviației: cu o busolă (astăzi aplicații de navigație) călătorim pe hartă, verificăm distanțe și stabilim locuri de aterizare. Nici o problemă, acum există 400 de locuri de aterizare. Dar stații de încărcare cu hidrogen doar aproximativ 25.

Toyota a vândut 27 de exemplare de Mirai în Germania. O livrare către Düsseldorf a trebuit să fie amânată datorită unei defecțiuni identificate la rezervorul de hidrogen, spune purtătorul de cuvânt al Toyota pe probleme tehnice, Dirk Breuer. 50 de stații de încărcare cu hidrogen ar fi trebuit ridicate în Germania în 2015, la final au existat abia 19. Există o mulțime de motive pentru care automobilele cu celule de combustibil pătrund greu pe piață, dar lui Breuer îi lipsește în special perspectiva dezvoltării infrastructurii. În anul 2016 au fost adăugate rețelei abia 3 stații de încărcare. Dacă Hyundai nu ar fi deschis în ultimul moment o pompă la Offenbach, atunci o călătorie pe distanță lungă de la München la Nordhessen și retur nu ar fi fost posibilă.

Nu este deci de mirare că Toyota nu a vândut până acum modelul Mirai decât către 27 de clienți germani. În total sunt planificate pentru livrare un număr de 250 de exemplare. Hidrogenul este considerat ca fiind un exemplu de energie pentru viitor. Iar în mod curios cel mai răspândit element chimic din univers nu se găsește la vânzare. Cel puțin nu în forma care poate fi utilizată ca și combustibil.

http://www.sueddeutsche.de/auto/brennstoffzellenautos-wasserstoffautos-drohen-an-der-infrastruktur-zu-scheitern-1.3305020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − = 16