Mâța moartă și parcarea ascunsa de lânga primăria Oradiei, viitor ”smart city”

In ideea de a vedea cum se munceste in parcarea ascunsa din buricul Oradiei, am facut o scurta vizita la locul cu pricina. Trebuie să recunosc: am avut un noroc chior, ca pe acolo mai treceau ceva oradeni sau nelocalnici, dupa grai, altfel cred ca m-as fi simtit precum în orasul parasit de frica zombilor.

La ora 16,10 nici un muncitor pe santier, desi vremea era superba, de altfel, singurul lucru pozitiv in toata intimplarea.

Primarul nostru, care la doar un minut departare de primarie, nu mai da o fuguta sa vadă cum e cu găuroiul din centrul  târgului sau poate preocuparile extinderii orasului in paralel cu trendul de smartizare al urbei l-or fi oprit din prea dorita intenție cetateneasca oradeana.

Posibil ca iesind din birou, primul gospodar al orasului, ar fi văzut, cum pe malul Crisului la 20 de metri de superba piata, zace moartă o mâță, da, da, ati citit bine, o mâța moartă.

Animalul, bânuiesc eu, nici cu patru clase primare, săracu’, nu a realizat că nu trebuia să-si dea obștescul sfârșit  chiar lângă primarie.

Desi cum comentau copiii, atentie copii lângă  stârvul patruped, sfârșitul s-arbfi datorat unor lupte cu adversari similari, iarăși ilegal, adicătelea  lupte in zone neaprobate de primărie.

Depasind gluma, in ultimii ani am început  să mă mândresc cu originea locului de baștină orădeană, dar văzând cum detalii de acest gen ucid toata frumusețea creata de priveliștea cladirilor frumos restaurate, incep sa cred următoarele:

1-ori mizeria inacceptabilă și inpardonabilă este o consecinta a lipsei de concurenta in activitatea de curatenie a orasului unde doar societate troneaza totul,

ori,

2-primarul nu realizeaza ca diferenta stă in detalii care fac să  ne deosebim de un Calafat sau de o Slobozia .

Este un semnal care ne arată ca dacă ne dorim o urbe mult apropiată de Viena ca aspect si ambianță, apoi atunci și mental, să ne apropiem și cu obiceiul  de administrare al orașului după chipul și asemănarea unui primar occidental.

Dixit.

Mai jos Viena….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

75 − = 69