Matematicianul american John Nash a decedat

2015-05-24T140740Z-932709305-TM3EB5O0RDR01-RTRMADP-3-PEOPLE-NASH

Matematicianul american John Nash a decedat

Matematicianul american John Forbes Nash, a cărui viață a fost prezentată publicului larg prin producția americană “A Beautiful Mind” a decedat în urma unui accident auto. Nash și soția sa, doamna Alicia, au decedat după ce taxi-ul lor a suferit un accident pe o autostradă din statul american New Jersey.

Matematicianul american și laureat al premiului Nobel John Forbes Nash, a cărui poveste de viață a fost ecranizată în anul 2001 în producția “A Beautiful Mind”, a decedat într-un accident auto nu departe de New York. Informația a fost confirmată de poliția de la New York.

Anterior serviciul de știri regionale NJ.com a raportat faptul că matematicianul în vârstă de 86 de ani, împreună cu soția sa de 82 de ani ar fi fost victimele unui accident auto într-un taxi. Ambii au fost aruncați în afara autovehiculului și au murit la locul accidentului. Perechea se pare că nu a fost asigurată cu centuri de siguranță. Șoferul a supraviețuit incidentului fără a suferi leziuni care să-i pună viața în pericol. Acesta s-a lovit de balustradă în timpul unei manevre de depășire și în cele din urmă a suferit o coliziune cu un alt autovehicul.

Nash era împreună cu soția sa pe drumul de întoarcere din Norvegia. Acolo el a fost premiat împreună cu colegul său de-o viață, Louis Nirenberg, cu premiul Abel pentru matematică chiar de către regele Harald V.

În anul 1994 a primit împreună cu Reinhard Selten și Hohn Harsanyi premiul Nobel pentru Economie pentru realizările sale aduse în domeniul teoriei jocurilor. În anul următor el s-a alăturat Institutului de Matematică de la Princeton University, unde a lucrat până în ultimele clipe ale vieții sale. Nash a extins teoria jocurilor în așa-numitul “echilibru Nash”. Acesta este atins când nici un jucător nu profită de ocazia de a-și schimba strategia, atunci când alți jucători își păstrează strategiile nemodificate.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/US-Mathematiker-Nash-ist-tot-article15164266.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 46 = 49