Materiile prime se scumpesc, preţurile de consum scad. Leul nu are cum să se aprecieze

IMG_1373

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a remarcat că firmele româneşti se confruntă cu o creştere a preţurilor e producţie simultană cu scăderea preţurilor de consum, fenomen care „nu lasă loc” pentru o apreciere a leului faţă de principalele valute.

„Întreprinderile româneşti se confruntă cu o creştere a preţurilor de producţie pe fondul scăderii sau stagnării în unele cazuri ale preţurilor de consum, dar şi cu o acută lipsă de finanţare”, a spus Isărescu, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a continuat: „Din acest motiv, chiar dacă de obicei nu facem prognoze pe cursul valutar, trebuie să spun că nu există, chiar deloc nu există, loc pentru apreciere a cursului de schimb”.

Banca Naţională a României anticipează, în Raportul asupra inflaţiei, că media scumpirilor va fi doar de 1,7% la sfârşitul acestui an, apoi va urca la 3,4% spre sfârşitul anului viitor, revizuind în jos prognoza pentru 2017 şi în sus pe cea pentru 2018.

„Cotaţiile materiilor prime îşi consolidează trendul ascendent. Tendinţa se continuă şi în prezent, dar parcă nu atât de accentuat, iar preţul combustibililor a revenit ca dinamică în teritoriul pozitiv”, a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit conducerii BNR, rata anuală a inflaţiei ar putea reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, pe fondul epuizării impactului reducerii TVA la 20% în 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 + = 84