Mediul de afaceri respinge modificarea Codului fiscal, voi susține revenirea la textul inițial

Modificarea Codului fiscal este respinsă de mediul de afaceri, a declarat liberalul Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, care a afirmat că va susține miercuri la Comisia de buget-finanțe amendamentul privind revenirea la textul inițial al Codului fiscal.

“Un lucru a reieșit cu claritate din discuțiile pe care le-am avut astăzi cu mediul de afaceri, toată această modificare, bulversare fiscală, este respinsă de mediul de afaceri. Dincolo de faptul, spuneam, că se bulversează mediul de afaceri, până la urmă toată lumea a fost unanim de acord că nu se justifică sub nicio formă urgența acestei măsuri. De asemenea, nu există niciun calcul al Ministerului de Finanțe care să arate că aceste măsuri fiscale vor fi de natură să aducă bani la bugetul statului. Mai mult decât atât, în ceea ce privește impozitul de 1% pe cifra de afaceri, acolo calculele sunt foarte clare, va exista o diminuare a încasărilor la bugetul de stat, dincolo de faptul că foarte multe societăți care ar fi puse să plătească acest impozit ar înregistra pierderi”, a declarat luni Daniel Zamfir la finalul unei întâlniri comune la care au participat și senatorii din Comisia de buget-finanțe, cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Senatorul a făcut referire și la cele două amendamente pe care le-a formulat cu privire la modificarea Codului fiscal și pe care a anunțat că le va susține miercuri la Comisia de buget-finanțe.

“Eu nu am făcut altceva decât să propun revenirea la textul inițial al Codului fiscal, pentru că, așa cum bine știți, aceste modificări fac derogare de la Codul fiscal. Ori Codul fiscal inițial prevede faptul că orice schimbare la această lege se face cu minim șase luni înainte. Lucrul acesta l-am și făcut, am depus un amendament prin care solicit ca intrarea în vigoare a oricăror măsuri de natură fiscală să se facă cu șase luni înainte de publicare în Monitorul Oficial. Și mai doresc un lucru, ca impozitul pe cifra de afaceri să fie unul opțional, în niciun caz obligatoriu”, a declarat Zamfir.

Președintele Comisiei de buget-finanțe, senatorul Eugen Teodorovici, a declarat, la rândul său: “Am spus foarte clar și în această întâlnire că atunci când discutăm despre viitorul țării noastre, că asta, de fapt, înseamnă zona de economie, fiscalitate, nu cred că e normal să invoci culoarea politică”.

“A fi (…) critic la adresa unor măsuri sau chiar și la adresa unor colegi din Guvern nu cred că este un lucru rău. Mi se pare normal, așa e într-o democrație reală”, a spus Teodorovici, întrebat despre faptul că în cadrul întâlnirii nu reprezentanții mediului de afaceri a fost unul dintre cei mai “aprigi” contestatari ai modificărilor aduse de Guvern la Codul fiscal.

Între altele, senatorul PSD a criticat faptul că guvernarea se raportează la clasamentele care situează România între primele state la creștere economică.

“Văd acum clasamente, România peste China, peste India, să nu cumva să trecem în clasamente din astea… în Univers, cu planete, cu Saturn, cu Venus, cu alții. Hai să rămânem cu picioarele pe pământ aici și să vedem exact ce putem face pentru ca într-adevăr să fie și sustenabilă această creștere, pentru că anii care vor urma nu vor fi unii ușori, nu numai pentru România, ci pentru întreaga zonă și nu numai”, a spus Teodorovici în cadrul dezbaterii.

Senatorul PSD și-a exprimat în același context speranța ca ministrul de Finanțe să fie prezent, miercuri, la Comisia de buget-finanțe din Senat pentru a da explicații cu privire la modificarea Codului fiscal.

“Bun, de la Finanțe nu este nimeni. Noi l-am invitat pe ministrul de Finanțe pentru miercuri, nu știu, și chiar dacă o să vină în afară de lacrimi și suspine nu cred că vom obținem altceva. (…) Azi am trimis scrisoare către domnul ministru Mișa pentru a fi prezent miercuri la ora 11.00 la Comisia de buget-finanțe, pentru că discutăm exact pe ordonanța 79 cu modificările la Codul fiscal. Sper să vină, la split TVA nu a venit, măcar din respect pentru senatorii care, la urma urmei, au dat votul pentru Guvernul Tudose “, a declarat Teodorovici.

Cristian Pârvan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a afirmat în cadrul întrevederii că amendarea măsurii split TVA, în sensul de a fi opțională, nu mulțumește pe deplin mediul de afaceri.

“Chestiunea că s-a introdus opțional nu reflectă de fapt fondul discuțiilor. Revenind la Codul fiscal, mediul de afaceri consideră că nu avem nevoie de modificarea Codului fiscal, nu se justifică prin nimic și nu a demonstrat nimeni prin nimic că se justifică toată suita de modificări. (…) Punctual, 1% pe cifra de afaceri până la afacerile de 1 milion (de euro — n.r.) (…) este vorba de profitabilitate și de alegerea antreprenorului să plătească impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, există posibilitatea să fie firme avantajate de această schemă. În general noi credem că ea este dezavantajoasă pentru IMM-urile care fac investiții”, a spus Pârvan.

Un punct de vedere asemănător privind impozitul de 1% pe cifra de afaceri a fost a exprimat și de reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României și de reprezentanții industriei IT și software.

În ce privește reducerea impozitului de venit de la 16% la 10%, reprezentantul Asociației Orașelor din România, primarul orașului Chitila, Emilian Oprea, a punctat faptul că măsura va afecta în special bugetul de investiții al unităților administrativ-teritoriale. El a propus, pentru echilibrarea situației, că Guvernul ar trebui să accepta o cotă din impozitul pe venit care revine administrațiilor locale de 58%, iar costul per locuitor să fie stabilit în funcție de UAT între 750 de lei și 950 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =