Medvedev militează pentru Nord Stream 2

Nord-STream

În litigiul privind extinderea planificată a magistralei Nord Stream prin Marea baltică, fronturile sunt împărțite. Premierul rus Medvedev apelează la Uniunea Europeană, pentru ca aceasta să se decidă în favoarea proiectului. Polonia se opune. Este vorba despre interese economice concrete.

Premierul rus Dmitri Medvedev militează pentru construcția controversatului proiect pentru dezvoltarea conductei de gaz Nord Stream 2 din Rusia către Germania. Proiectul este în interesul economiei germane și europene, spune Medvedev la o întâlnire cu reprezentanții Comitetului Estic al Economiei Germane, în cadrul unei întâlniri pe probleme de securitate ce a avut loc la München. El speră ca UE să se decidă pentru o a doua conductă de gaze care să treacă prin Marea Baltică, chiar dacă unele state încearcă să blocheze proiectul la nivel politic.

Polonia și alte state est-europene se opun puternic acestui proiect. În acest litigiu este vorba în principal despre interesele economice. Statele est-europene se agită pentru că ele vor fi ocolite de acest proiect prin Marea Baltică. În special Polonia critică proiectul. Președintele polonez , Andrzej Duda, a explicat la începutul acestei luni la Bruxelles că el consideră proiectul Nord Stream 2 ca fiind un proiect pur politic și nu unul economic. El amenință siguranța energetică din regiune și urmărește să submineze solidaritatea din cadrul UE. Premierul polonez, Beata Szydlo, a descris extinderea proiectului Nord Stream ca fiind o încercare incompatibilă cu sancțiunile din conflictul ruso-ucrainian.

Concernul rus de stat Gazprom și un grup de companii europene s-au pus de acord anul trecut pentru construcția Nord Stream II. Șeful Gazprom, Alexei Miller, a spus la München că este ferm convins că deja anul viitor vor fi amplasate tuburile de recepție. Statele din sudul și estul Europei se tem că prin acest proiect se va majora dependența de livrările rusești de energie. Comisia UE a avertizat investitorii că acest proiect va fi examinat în relație cu legislația europeană. Scopul lor este să diversifice alimentarea cu energie a cât mai multe surse și furnizori din comunitate și va fi implicată și Ucraina ca țară de tranzit.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Medwedew-wirbt-fuer-Pipeline-Projekt-article16990391.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 8