Melbourne vinde portul pentru miliarde de dolari

d468a5bbba0cf74c379d404643d4ae1e

Vânzarea portului din Melbourne ar trebui să aducă aproape 10 miliarde de dolari australieni în trezoreria metropolei. Investiția depășește prognozele de aproape două ori. Vânzarea nu este un caz izolat în Australia, țară împovărată de datorii.

Privatizarea portului din Melbourne aduce surprinzător de mulți bani pentru Australia. Un grup de investitori cu participația unui fond de stat chinez plătește 9,7 miliarde de dolari australieni (circa 6,55 miliarde de euro) pentru instalații, anunță guvernul regiunii federale Victoria.

Așteptările lor au fost astfel depășite. Se așteptau la venituri de doar 5,8 miliarde de dolari australieni. Printre cumpărători se numără fondul de stat chinez China Investment Corp, care va deține pe viitor o cincime din portul de la Melbourne. Apoi și fondul de stat australian The Future Fund și fondul de pensii canadian Ontario Municipal Employees` Retirement System vor primi acțiuni în valoare egală. Printre noii proprietari se mai numără mai multe fonduri americane și o casă de pensii sudcoreeană.

Toți cumpărătorii străini au primit deja undă verde din partea autorității de supraveghere. Aceștia iau practic în concesiune instalațiile pentru următorii 50 de ani. În Australia statele federale și guvernul central au vândut active în valoare de peste 100 de miliarde de dolari australieni. Prin aceste venituri extraordinare vor fi achitate o parte din datorii.

Luna trecută ministru de finanțe Scott Morrison a respins oferte din China și Hong Kong pentru administratorul de rețele de electricitate, Ausgrid, motivând că este o companie absolut critică pentru siguranța națională a Australiei. Ministrul Comerțului din China a avertizat că decizia va afecta disponibilitatea companiilor chineze de a investi în Australia. Ambele țări fac comerț din decembrie 2015 prin intermediul unui acord de liber schimb.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Melbourne-verkauft-Hafen-fuer-Milliarden-article18673896.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2