Directorii Daimler AG au declarat recent că motorul diesel va face parte în continuare din gama Mercedes, chiar dacă mașinile electrice și alte variante de mobilitate electrică își vor face simțită prezența printre vehiculele sale comerciale și pentru pasageri.
Vehiculele electrificate includ tot, de la hibride ușoare de 48 volți la vehicule propulsate de baterii. La Geneva Motor Show, directorul executiv al Daimler, Dieter Zetsche, a declarat că, compania sa nu își va schimba strategia pentru motoare diesel, în ciuda unei decizii a unei curți germane care spune că orașele ar putea interzice legal accesul vehiculelor cu motoare diesel mai vechi într-un efort pentru a reduce nivelurile periculoase de oxid de azot care contribuie la poluarea aerului. Zetsche a adăugat că, compania a vândut mai multe motoare diesel în 2017 peste tot în lume decât a făcut-o în 2016.
Problema emisiilor de oxid de azot a fost dezbătută și rezolvată în mare parte, spune Ola Källenius, directorul departamentului de cercetare și dezvoltare de produs în cadrul concernului Daimler. Noua generație de motoare diesel ale companiei folosesc injecție de uree pentru a ține sub control aceste emisii și fac ca emisiile de gaze să fie aproape identice cu cele ale motoarelor pe benzină.
Cu toate acestea, motoarele diesel mai vechi, deci de pe majoritatea vehiculelor care circulă pe șosele, nu au acest sistem. Noi reguli care reglementează emisiile de diesel din Europa au intrat în vigoare doar la începutul anului 2017, la aproape un deceniu după ce limitele emisiilor în SUA au început să își facă efectul asupra sistemelor.
Källenius spune că motoarele diesel pe care compania sa le vinde și cele aflate în prezent în stagii de dezvoltare emit cu 15-20% mai puțin dioxid de carbon decât modelele similare pe benzină. De aceea, cel puțin pentru piețele europene, Daimler vede un viitor puternic pentru motoarele diesel.