Mesajele private la locul de muncă pot fi citite de către angajatori

_87681534_thinkstockphotos-200288345-001
Angajatorii pot citi mesaje private ale lucrătorilor trimise prin programele de chat și conturile de webmail în timpul orelor de lucru, au decis judecătorii. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că o companie care citeste convorbirile muncitorilor pe Yahoo Messenger trimise în timpul orelor de muncă, se află în drepturile sale. Conform judecătorilor muncitorii au încălcat normele societății și că angajatorul a avut dreptul de a verifica cu privire la activitățile sale. Judecătorii au pronuntat decizia marti la Strasbourg. Aceasta include toate tarile care au ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care include si Marea Britanie.

Un inginer din România, a sperat că instanța ar admite că angajatorul a încălcat dreptul la corespondență confidențială atunci când compania i-a citit mesajele și, ulterior, l-a concediat în 2007. Angajatorul a descoperit că acesta a folosit Yahoo Messenger pentru contacte personale, precum și cele profesionale. Pentru că au considerat că s-a accesat un cont de lucru, judecătorii au admis că firma nu a săvârșit o eroare. Bărbatul, cu numele de Bogdan Barbulescu, a pierdut deja cazul în instanțele de judecată naționale ale României și a făcut apel la CEDO.

El a susținut că dreptul său la viață privată a fost încălcat atunci când angajatorul său a citit un jurnal de mesaje într-un cont Yahoo Messenger al companiei pe care el l-a înființat la locul de muncă. Angajatorul a interzis personalului să trimita mesaje personale la locul de muncă.

http://www.bbc.com/news/technology-35301148

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 3