Mesajul de pe Facebook al atentatorului de la New York: ‘Trump, ai eșuat să-ți protejezi națiunea’

Autorul atentatului de luni dintr-un tunel al metroului new-yorkez, Akayed Ullah, a postat luni pe Facebook, înaintea atacului, un mesaj în care îi transmitea președintelui american Donald Trump că a ‘eșuat în a-și proteja țara’, transmit dpa și AFP, citând din actul de inculpare.

‘Trump, ai eșuat să-ți protejezi națiunea’, a scris Ullah, în timp ce într-o altă postare, destinată adepților grupării jihadiste Statul Islamic, ‘semnala că a purtat acest atac în numele SI’, se precizează în document.

Procurorul federal Joon H Kim a precizat, într-o declarație de presă, că la locul atacului a fost găsit un pașaport aparținându-i lui Ullah, iar în documentul de identitate se afla un bilet ‘dătător de fiori’, pe care scria: ‘Oh, America, mori în furia ta’.

Autoritățile cred că Ullah a început cercetările privind fabricarea unei bombe în urmă cu aproximativ un an și a întreprins atacul parțial din cauza politicii guvernului american în Orientul Mijlociu, a adăugat Kim.

Conform procurorului federal din Manhattan, radicalizarea lui Akayed Ullah, sosit în SUA în 2011, datează ‘cel puțin din 2014’, atunci când inculpatul a început să urmărească pe internet propagandă difuzată de Statul Islamic.

Akayed Ullah este acuzat de procurori de susținere a SI, utilizare de arme de distrugere în masă și de plasare a unei bombe într-un spațiu public.

Potrivit anchetatorilor, Ullah a început să strângă ‘în urmă cu două—trei săptămâni’ materialul necesar pentru fabricarea unei bombe artizanale — ghirlande electrice, o baterie de 9 volți, șuruburi metalice—, pe care le-a asamblat în apartamentul său.

Akayed Ullah, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat luni, imediat după explozia unui dispozitiv pe care îl purta fixat pe corp, într-un tunel care leagă Times Square de autogara Port Authority, un terminal de transport foarte frecventat la primele ore ale dimineții.

Dispozitivul, descris ca ‘rudimentar’, nu a explodat decât parțial, ceea ce explică de ce, în afara lui Ullah, au mai fost rănite doar trei persoane, toate ușor.

Atentatorul a fost spitalizat cu răni și arsuri la mâini și abdomen.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat luni că Ullah, electrician și șofer de taxi, a fost ‘inspirat’ de grupări jihadiste și s-a radicalizat pe internet. Autoritățile cred că el a acționat singur.

Concomitent cu investigația de la New York, autoritățile din Bangladesh încearcă să îi identifice pe membrii familiei și orice colaboratori cunoscuți ai lui Akayed Ullah. Anchetatorii de la Dacca au interogat-o pe soția lui Ullah, cu care acesta are un copil de șase luni.

Șeful poliției din Bangladesh a afirmat luni seară că Ullah nu are un trecut infracțional în țara sa, pe care a vizitat-o ultima dată în luna septembrie.

Akayed Ullah trăia alături de mama, sora și doi frați ai săi în Brooklyn și deținea un permis de ședere în SUA, a precizat consulul general al Bangladeshului la New York, Shameem Ahsan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 65