Mexic: ”Zid uman” la frontiera cu SUA, pentru a protesta față de politica lui Trump privind imigrația

Mii de mexicani au format vineri ”un zid uman” de-a lungul frontierei dintre Mexic și SUA pentru a protesta față de planul președintelui american Donald Trump de a construi un zid la granița de sud a țării sale, relatează AFP.

La acțiunea de protest, organizată de către autoritățile locale și asociații civile, au participat numeroși studenți din Ciudad de Juarez (nord), precum și politicieni și lideri sociali locali. Sub privirile unei patrule americane de frontieră, manifestanții au format un lanț uman lung de circa 1,5 km, ținându-se de mâini, unii dintre ei purtând drapele mexicane sau fiind îmbrăcați în alb.

”Ciudad de Juarez (Mexic) și El Paso (SUA) sunt unul și același oraș. Nu vom fi niciodată separați”, le declara manifestanților Oscar Leeser, primarul, născut în Mexic, al orașului El Paso, de la frontiera americană, situat vizavi de Ciudad de Juarez. El a făcut apel la luptă pentru această unitate ce caracterizează zonele de frontieră.

”Zidul este una dintre cele mai rele idei care există. El nu va împiedica nici drogurile, nici migranții. Este doar un simbol al urii lui Donald Trump, al rasismului președintelui”, declara pentru AFP Ana Carolina Solis (31 de ani) studentă la științe sociale.

”Mulți dintre noi au familia în El Paso, unde merg să studieze. Mulți oameni trec zilnic (frontiera), deoarece lucrează acolo”, explica Leo Alvarez (34 de ani), lucrător social.

”Trump provoacă teamă în rândul concetățenilor noștri aflați în SUA. Trebuie să ne exprimăm solidaritatea cu ei și să ne manifestăm sprijinul. Dacă îi expulzează, îi vom primi cu brațele deschise”, declara primarul orașului Ciudad de Juarez, Armando Cabada, prezent și el la acțiunea de protest.

La o distanță de 1.200 de km de locul protestului, pe țărmul de la Oceanul Pacific, circa cincizeci de persoane s-au strâns la sfârșitul zilei la frontiera dintre orașul mexican Tijuana și cel american San Diego, pentru a denunța, de asemenea, proiectul privind zidul.

Astfel de manifestări au loc aproape la o lună de la preluarea funcției de către Trump, care a semnat un decret ce lansează construirea zidului la frontiera sudică și afișează dorința de a accelera expulzarea imigranților ilegali din SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 24