Migranții pun pe foc piața muncii

imago60853815hImpactul migrației asupra pieței muncii germane este în prezent mult discutată. O cercetare a KfW atestă un efect pozitiv: migranții independenți determină creearea mai multor joburi decât fondatorii locali de firme.

Imigranții aleg de multe ori drumul către independență și angajează mai mulți angajați ca și angajatorul mediu din Germania. Asta reiese dintr-o cercetare a KfW. Astfel că fiecare al cincilea fondator are origini sau cetățenie străină. Cota anuală de fondatori de afaceri dintre migranți a fost în anii trecuți de 1,86% și astfel cu zece la sută mai mare decât cota medie comună (1,68%). Un motiv este faptul că migranții adesea nu au alternative atractive de angajare și sunt șomeri înainte să pornească o activitate independentă.

Un alt rezultat al evaluării speciale a monitorului KfW este faptul că migranții creează mai multe locuri de muncă și le creează mai des. Prin predispoziția lor sporită către fondarea unei activități independente și prin activități de angajare ei aduc o contribuție importantă la evenimentele economice din Germania, spune economistul-șef al celor de la KfW, Jörg Zeuner. La mijlocul anului 2013-2014 fiecare al patrulea migrant ce fondase o activitate independentă avea și un angajat, potrivit celor de la KfW. În total doar 18% din fondatorii de firme iau și angajați în primul an.

Dintr-un număr total de 915.000 de fondatori, 179.000 au fost imigranți, statistică valabilă la nivelul anului 2014. Marea majoritate (70%) dintre imigranți s-au axat în principal pe comerț. Iar aceștia renunță mai devreme la cariera lor de independenți decât restul categoriilor. La trei ani după înființare, 70% din totalul activităților independente fondate mai rămân active, dar în cazul imigranților procentul scade la 60%.

Ca și motive pentru această tendință, în studiul ce aparține Băncii Naționale de Dezvoltare, s-au menționat vârsta fragedă a fondatorilor, trecutul lor din șomaj și concurența crescută din domeniul comerțului. Pentru riscul de faliment nu este decisiv cetățenia sau originea fondatorilor, ci experiența lor sau cunoștințele din domeniu, explică Zeuner. De asemenea, imigranții renunță adesea la activități independente dacă se ivesc oportunități atractive pentru un job.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Migranten-heizen-Arbeitsmarkt-an-article16893736.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − = 41