Aproape 2.500 de gulguțe cu lumânărele s-au aprins în seara de sâmbătă în Piața Unirii, conturând Cetatea Oradea – construită în formă pentagonală, cu ocazia Zilei Pământului.
‘Noi, clubul Rotaract Oradea, organizăm pentru a noua oară Ziua Pământului sau cum i se spune în lume, Earth Hour, pentru că este un eveniment mondial. Am pregătit pentru orădeni un mini-spectacol prezentat de elevii de la Liceul de Arte cu muzică clasică, urmează trupa H20, apoi Cercetașii Orioniști cu melodii de munte cântate la chitară și la final, jonglerii cu joc. Clovnii de la Prietenii veseliei se mai ocupă de copiii din piață, cu balonașe speciale pentru ei, oferite sub formă de flori sau animăluțe’, a declarat Andreea Costa-Neagoe, președinta Rotaract Club Oradea.
Toate cele 2.500 de gulguțe, aduse de Rotaract și Comunitatea Scoutiștilor Orionini, au fost aprinse de copii, tineri și voluntari, până la ora 20.30, într-un contur ce simboliza sub formă de stea Cetatea Oradea și cuvântul ROTARACT. La ora stabilită, 20.30, Primăria municipiului Oradea a stins toate luminile ambientale din Piața Unirii, dar și cele aferente clădirii administrației locale, timp de o oră.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas, timp de o oră, în acest interval, a fost deconectat de la energia electrică și Parcul 1 Decembrie.
În paralel, în Cetatea Oradea, între orele 19.00 — 22.00, a avut loc o dezbatere pe tema poluării luminoase și a efectelor acesteia urmată de observații astronomice, eveniment organizat de Astroclubul Meridian Zero Oradea.
Organizatorii orădeni au dorit să transmită către cetățeni un mesaj de conștientizare asupra adoptării unei conduite ecologice, în scopul schimbării comportamentului de consum, în vederea gospodăririi durabile a resurselor energetice — resurse neregenerabile și epuizabile.
Scopul acțiunii este acela de a trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului susținut pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind și un mijloc de promovare a soluțiilor ‘verzi’.
Ora Pământului — Earth Hour — este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice.
În România, Earth Hour se sărbătorește din 2009, iar la nivel internațional din anul 2007, când WWF Australia a organizat prima ediție a acestui eveniment în orașul Sydney.